top of page
Keresés

Segítség, nem értem a kisbabám jelzéseit! – Nem vagy egyedül

Vannak problémák, amelyekkel minden újdonsült szülő megküzd. Az egyik ilyen leggyakoribb aggodalom az, hogy nem értik, mit szeretne mondani a csecsemő. Tudnod kell, hogy ez teljesen normális.



Megtanulni, hogy kisbabánk melyik sírása, melyik grimasza és nyöszörgése mit jelent, időbe telik. Ez egy természetes tanulási folyamat minden szülő részéről, amit nem lehet megúszni, ha szeretnéd megalapozni már babakorban a gyerekhez fűződő biztonságos kötődést és bizalmi kommunikációt.


Mennyi időbe fog telni?


Ez nagyon változó, abszolút függ a babától és az édesanyától is. Egy édesanya a saját kisbabája sírását már 48 óra alatt megtanulja megkülönböztetni a többi babáétól, de beletelhet pár hétbe, mire a saját babája sírástípusait meg tudja különböztetni, és megállapítani, hogy ezek a sírások mit jelentenek.

Aztán ott van még a baba többi non-verbális kommunikációs jelzése: kapálódzás, nyöszörgések, grimaszok, sikongatások stb. Megfigyelheted tudatosan, hogy ezeket a baba mire adja reakcióként, és kitapasztalhatod, megkeresheted az okát, hogy mi idézi elő ezeket.


Ha tudatosan figyeled kisbabádat, miközben minden nap időt szánsz arra, hogy elvonuljatok csak ti ketten, és csakis egymásra figyeltek, miközben bőrkontaktuson keresztül kapcsolatot teremtesz vele, idővel észre fogod venni, hogy jobban észre veszed és jobban is érted, mit akar közölni kisbabát.


Ebben a videóban részletesebben elmesélem, hogy ez hogy is történik:


22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page