top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Fogzás: Mik a jelei? Meddig tart? Mi segít?

A fogzás okozhatja a baba nyűgösségét, hiszen kellemetlen érzés. Babája válogatja, hogy kinél mennyire fájdalmas a fogzás. Egy fog előbújása hetekig is eltarthat, és periódusokban történik. Tehát lehet, hogy a baba nyűgös miatta pár hétig, aztán a következő pár hétben teljesen nyugodt, mert a fog kibújt, és még nem indult el a következő.


A fogzási időszak a szülőknek is nehéz, akik igyekeznek a babának minél inkább megkönnyíteni, enyhíteni a fájdalmát, a kellemetlen érzést.



A fogzás jelei


A nyűgös, sírós hangulat még nem egyértelműen jelzi a fogzást, de ha fokozottabbá válik a nyáltermelés, a baba a szájába vesz dolgokat, és azokat rágcsálja, az már egyértelműen utalhat fogzásra. A fogak előbújását kísérheti láz, a bőr kipirosodása arcon és popsin (!) is. Észrevehető esetenként étvágytalanság is, hasmenés, lágy széklet is előfordulhat.


Meddig tart?


Általában a babák 3-6 hónapos kora körül kezdődik, és 2-3 éves kor körül fejeződik be. Ismétlem, ez az általános, de vannak babák, akik fog(akk)al jönnek világra, és olyanok is, akiknek hamarabb befejeződik, vagy elhúzódik picit a fogzás. És az is előfordulhat, hogy egyes babáknál nem is okoz fájdalmat a fogzás. Ez a ritkábbik eset. 🙂



Mit tehet a szülő?


A fogzási kellemetlenség vagy fogzási fájdalom enyhítésére jók a rágóláncok, rágómacik, amelyeket a baba biztonságosan a szájába vehet, és rágcsálhat, ezzel segítve önmagán. Elérhetők fogzási fájdalom ellen gélek, kenőcsök, homeopátiás szerek is. A hidegebb ételek is enyhíthetik a kellemetlen érzetet.


Fogzási fájdalom esetében a babamasszázs is opció. Az ínyek átmasszírozása is enyhülést hozhat a babának, ugyanúgy, mint az állkapocs körüli izmok, az ízület átmasszírozása. A következő blogposztban arról fogok írni, hogyan enyhíti a babamsszázs a fogzási fájdalmat.


MEGTANULNÁD A FOGZÁSI FÁJDALOM ELLEN VALÓ ARCMASSZÁZST? RENDELD MEG DIGITÁLIS OKTATÓCSOMAGOMAT, MELYBEN TOVÁBBI OKTATÓVIDEÓKAT IS KAPSZ, MEGTANULHATOD A BABAMASSZÁZS ALAPLÉPÉSEIT, ÉS JÁR HOZZÁ EGY 30 PERCES ONLINE KONZULTÁCIÓ IS!

Zsóka

266 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page