Keresés

Kólika ellen, szerek nélkül – Ezek is segítenek

A kisbabás szülők online közösségeiben arra figyeltem fel, hogy nagyjából heti egyszer jön egy poszt kétségbeesett édesanyáktól, akik kólikás babájuk számára keresnek megoldást. Babamasszázs oktató révén én alapból a rendszeres hasmasszázst ajánlanám, hiszen számos esetben láttam már, ahogy a napi 2-3 alkalommal végzett hasfájós masszázs akár már 2 héten belül enyhülést hoz vagy el is mulasztja a hasfájást.A kétségbeesett, kólikával kapcsolatos posztok alatt pedig sorra jönnek az ajánlások ilyen-olyan cseppekről, szerekről, teákról – amelyek bizonyos esetekben be is váltak, hiszen nem véletlen, hogy édesanyák egymásnak ajánlják őket.


Mi segít, ha nem a kólika elleni szerek?


Hasmasszázs, megfelelő szoptatási és büfiztetési módszer, hordozás. A hasmasszázs segíti a baba megkönnyebbülését és fejleszti az emésztőrendszerét, márpedig a kólikánál nagyon gyakran a bennrekedt bélgázok vagy a még fejletlen emésztőrendszer a bűnösök. A babák bélrendszerének a perisztaltikája még nem működik magától megfelelően, ezért van szükség a fejlesztésére, az emésztés segítésére hasmasszázzsal.


A megfelelő szoptatási módszer több mindent takar (etetési testhelyzet, a baba szájának megfelelő tapadása a mellre stb.), ebben szoptatási tanácsadó tud neked segíteni. A büfiztetésnél pedig fontos, hogy mindig megtörténjen etetés után, hogy az esetlegesen lenyelt levegő vagy a túl sok elfogyasztott anyatej, tápszer visszajöjjön, ha a baba túlette magát.A hordozás úgy segít a kólikás babának, hogy egyrészt megnyugtatja őt a szülő testközelsége, másrészt a függőleges testhelyzet segíti az emésztését, hiszen a gravitáció természetesen lefelé húzza az elfogyasztott táplálékot.


Többet is megtudhatsz ezekről a módszerekről a vasárnapi élő bejelentkezésünkön, Ilyés Annamária, IBCLC szoptatási tanácsadótól, Bán Zsófia, hordozási tanácsadótól és tőlem, Molnár Zsóka, babamasszázs oktatótól. Kattints ide, és tudj meg többet az eseménynél!


#kólika #hasfájás #kólikaellen #szoptatás #babamasszázs #hordozás

54 megtekintés0 hozzászólás