top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Kötődés: hogyan alakul ki bizalom a babában?

Bizalmi kapcsolat akkor alakul ki két ember között, ha figyelembe vesszük a másik jelzéseit, igényeit, szükségleteit – legyen za érzelmi vagy fizikai, – és reagálunk azokra, kielégítjük azokat. Ugyanez igaz a baba-szülő kapcsolatra. Ha felismered kisbabád jelzéseit, kielégíted szükségleteit, megvigasztalod, meghallgatod, beléd vetett bizalma nő.

Bizalmi kapcsolat kialakulásánál, kötődés erősödésénél alapfeltétel az oxitocin nevű hormon termelődése is, amelyet szeretethormonnak, kötődéshormonnak is nevezünk. Erről itt is olvashatsz.


Kötődés és bizalom erősítése


A babák ősbizalommal jönnek a világra. Van egy eredendő bizalmuk az anyjuk felé, anya pedig a világgal való kapcsolatot jelenti a számára. Amit a baba az első 2 évben az anyja révén tapasztalam, olyan lesz az alapmegélése a világgal szemben, és ez alapozza meg hozzáállását környezetéhez, társaihoz, tapasztalataihoz egész későbbi életében.


A kötődés kialakulását már várandósság alatt el lehet kezdeni segíteni, hiszen a baba kb. a 24. héttől hallja és később fel is ismeri édesanyja (és édesapja) hangját. Tapintóreceptorai pedig a 17. héttől elkezdenek kialakulni, ezért idővel a várandós has simogatását is érzékeli a baba.


A bizalmi kapcsolatot már egészen újszülött kortól lehet építgetni. Ha a kisbabád jelez, sír, és te szülőként erre következetesen reagálsz (megsimogatod, megeteted, tisztába teszed, felveszed, elringatod, elaltatod stb.), a baba beléd és világba vetett bizalma minden alkalommal erősödni fog.


A baba agyában szó szerint olyan idegpályák épülnek ki és erősödnek meg minden egyes reakcióddal, amelyekből a baba egy életre megtanulja, hogy számíthat rá, figyelnek rá, gondoskodnak róla, szeretetve van és nincs egyedül. Megtanulja, hogy ha segítségre van szüksége, van, akihez fordulhat, érdemes segítséget kérnie.

kötődés-neuron-bizalmi-kapcsolat
A neuronkapcsolatok az agyban tapasztalás, tanulás útján jönnek létre. Így épülnek ki az idegpályák.

Azok a babák, akiket nem vesznek fel, nem vigasztalnak meg, esetleg szándékosan, nevelési célzattal sírni hagynak, azt tanulják meg, hogy nem érdemes segítséget kérniük, magukra vannak utalva. És hiába jeleznek, senki nem segít.


Hogyan erősítsd a kötődést, bizalmi kapcsolatot?


  • Bőrkontaktus: a babák elsődleges kommunikációs nyelve az érintés. Bőrkontaktusra bekapcsol a paraszimpatikus idegrendszer, a stresszhormonszint csökken, az oxitocinszint nő. Az oxitocin jelenléte szó szerint erősebbre fűzi a kapcsolatotokat.

  • Vedd fel: reagálj a jelzéseire, sírására. Ringasd, simogasd a kisbabádat, érezze, hogy ott vagy neki, számíthat rád.

  • Nyugtasd meg: adj reakciót a baba érzéseire, validáld, ismerd el az érzelmeit.

  • Hallgasd meg: néha csak ki kell sírnia magát a babának, de ekkor is légy ott neki.

  • Beszélj hozzá, interakció: a kapcsolatotok erősödésében és a baba idegrendszeri fejlődésében is nagyon sokat segít, ha minél több interakció van köztetek. Ez lehet beszéd, éneklés, közös játék is stb.

  • Testközelség: a hordozás, babamasszázs csodálatos módszerek ahhoz, hogy jobban megismerd kisbabádat és könnyebben felismerd a jelzéseit, igényeit, és pontosabban reagálj azokra.

Ha hallanál még erről a témáról és más baba-mama kapcsolatot érintő témákról, csatlakozz most a kötődést támogató csoportomhoz, ahol minden hétfőn élő szakértői előadást, beszélgetést tartunk!

1 Comment


Ha egy kényelmes helyet keres, ahol elkezdheti szerencsejátékos utazását, a WeissBet lehet, hogy pont erre van szüksége. Ez az oldal a legjobb hely, ahol sokan megtalálják a módját annak, hogy kikapcsolódjanak és kipihenjék a magyarországi mindennapokat. Látogasson el erre az oldalra, hogy nagyszerű lehetőségeket találjon időtöltéséhez. Rengeteg olyan szerencsejátékot fogsz felfedezni, amelyek segítenek neked kikapcsolódni és a legjobban szórakozni.

Like
bottom of page