top of page
Keresés

Kötődés – Hogy alakul ki? Hogyan erősítsd?

A baba-mama kötődés alapvető fontosságú a baba fejlődésének szempontjából. Ha a baba és az anya jól kötődnek, a baba nyugodtabb, boldogabb lesz. Hogy lehet ez? És mit értünk azalatt, hogy jól kötődni? Hogy lehet jól kötődni? Hogy alapozzuk meg a jó baba-mama kötődést?


Kötődés szülés előtt és után


Sokan már azelőtt kötődni kezdenek a kisbabájukhoz, hogy megszületne. Egyénileg nagyon változó, hogy ki mennyire. És van, aki semennyire. A babához való kötődést nagyban befolyásolja a mentális egészségünk, a szüleinktől kapott mintánk, saját kötődésí típusunk, a napi stressz-szintünk, az, hogy szorongunk-e a baba érkezését illetően, az, hogy milyen élethelyzetben talált minket az áldott állapot. És a hormonok!


És nincs olyan, hogy valaki rosszabb anya a másiknál amiatt, ha valaki nem érzi a kötődést várandósság alatt vagy rögtön a szülést követően. Mind mások vagyunk, és afontos hogy tudd: attól, hogy nem kötődtél babádhoz, amíg a méhedben volt, vagy nem kezdtél kötődni a szülést követő hetekben, nem vagy rossz anya. A várandósság alatt és szülés után is igazi hormondömping van a szervezetben, ami boríthatja az egész kötődési folyamatot – ezt nem tudjuk befolyásolni.


Hogy alakul ki a kötődés?


A kötődés 5 tényező mentén alakul ki és erősödik:

  1. érintés, bőrkontaktus (ölelés, simogatás, babamasszázs, testközelség),

  2. szemkontaktus,

  3. illat (egymás illatának érzete),

  4. hang (egymás hangjának hallása, egymás megszólítása),

  5. oxitocin (más néven kötődéshormon vagy szeretethormon).


Beszéljünk először az oxitocinról. Ez a hormon termelődik, amikor olyanra nézünk, akit szeretünk. Amikor átölelünk valakit, akit szeretünk. Amikor érezzük az illatát, amikor beszél hozzánk. Amikor megérint minket. Az oxitocin pedig függőségszerű érzést ad, nagyban hozzájárul a szerelem érzésének kialakulásához. Az oxitocintól érezzük, hogy közelebb kerülünk valakihez. Hogy kötődni kezdünk valakihez.


Babamasszázs közben rengeteg oxitocin termelődik. Ilyenkor a babánk szemébe nézünk, érezzük egymás illatát, beszélünk hozzá, ő visszagügyög, halljuk egymást. És ami a legfontosabb: bőrkontaktálunk.

Babamasszázs közben tehát a kötődéserősítésnek mind az 5 eleme egyszerre érvényesül. A szeretetteljes érintés pedig – ami a babamasszázs alapja – a legjobb módja a kötődés erősítésének.


Kötődés erősítése interkacióval


A kötődés 5 eleméből 4 ezt jelenti, hogy interakció van köztünk és a babánk között (az oxitocint kivéve, hiszen az egy hormon). Az interakció a legjobb, amivel kisbabánk fejlődését segíthetjük. Azzal, ha ő jelez (gügyög, mutat stb.), és mi reagálunk hanggal, mimikával, érintéssal, kisbabánknak megtanítjuk, hogy figyelünk rá.


Megtanulja, hogy ő fontos, hogy meghallgatják, hogy válaszra érdemes. Magabiztos, boldog gyerek lesz belőle. Itt jön képbe a válaszkészség is, ami azt jelenti, hogy a baba jelzéseire (nem csak a sírásaira) válaszolunk. A kötődés kialakulásához és erősödéséhez elengedhetetlen az interakció.


Ha szívesen hallanál még erről a témáról, nézd meg ezt a két oktatóvideót:

Vagy gyere, és tanulj velünk babamasszázst a januárban induló online csoportos babamasszázs tanfolyamon! December 22-ig karácsonyi akció keretében 20% kedvezménnyel!*


*fizetéskor írd be a megfelelő mezőbe a KARACSONY21-CSOP-BM kuponkódot, és a rendszer automatikusan levonja a 20% kedvezményt!

126 megtekintés0 hozzászólás

Hozzászólások


bottom of page