top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Hogy alakul ki a kötődés? Mit tehetsz ezért anyaként?

Vannak édesanyák, akik már a várandósság alatt elkezdenek kötődni kisbabájukhoz, és vannak, akik még hetekkel, hónapokkal a szülés után sem érzik azt a bizonyos, nagyon erős baba-mama kötődést.


Nincs ebben semmi szégyellnivaló, ez is teljesen normális, hiszen a kötődés alakulását nagyon sok minden befolyásolja. Ahogy szülőként mi is befolyásolni tudjuk a kötődés alakulását.

A kötődés kialakulása


Tudnod kell, hogy az, ha egy édesanya rögtön a szülés után érezze azt a bizonyos, legendás, nagyon erős baba-mama kötődést, NAGYON RITKA. A kötődés kialakulása egy lassú és hosszú folyamat, és ez így van jól. Miután a kisbabánk megszületik, hiába töltött 9 hónapot a hasunkban, meg kell őt ismernünk.


A baba folyamatos megfigyelése során fokozatosan megismered őt, megtanulod kielégíteni az igényeit, válaszolni a segélykéréseire. Tudd, hogy ha a kisbabád sír, az nem azért van, mert rossz anya vagy, hanem azért, mert a baba csak ezzel az egy eszközzel képes a tudtodra adni, ha valami problémája, hiányérzete van, valamit szeretne.


Ez nem azt jelenti, hogy a babád manipulálni akar a sírásával, hogy mindent megkapjon,

hanem azt, hogy kizárólag ez az egy eszköz áll rendelkezésére, amellyel jelzéseket tud leadni. Márpedig egy újszülött baba sok segítséget és támogatást fog igényelni a szüleitől, hiszen számára még egy hideg fuvallat, az egyedüllét vagy az éhségérzet is lehet ismeretlen és ijesztő, mivel korábban ilyet még sosem tapasztalt.


A rendszeres testkontaktusban részesülő (hordozás, együttalvás, babamasszázs) babák sokkal nyugodtabbak.

Ahogy a hetek, hónapok során megtanulod felismerni a babád sírásait, megérteni a jelzéseit és sikerrel reagálni rájuk – tehát kielégíteni kisbabád igényeit, – úgy a kisbabád beléd vetett bizalma egyre erősödik, ahogy a te magadba vetett bizalmad, szülői önbizalmad is. Ennek erős feltétele a rendszeresen és kizárólagosan egymásnak szentelt figyelem, a bőrkontaktus.


Mit tehetsz a kötődés erősítéséért?


Ismerd meg a kisbabádat, válaszolj az igényeire, add meg, amire szüksége van, és légy rendben önmagaddal anyaként! Felejtsd el, hogy a szoptatás erősíti a kötődést, mivel ennek az ellenkezője is igaz lehet: ha Te mindent megteszel azért, hogy szoptatni tudd a babádat, mert tudod, hogy neki az a legjobb, de közben nem érzed jól magad, nem tudsz megbarátkozni a szoptatással, és ez frusztrál, akkor a magadra erőltetett szoptatás nemhogy építeni, de rombolni fogja a kötődést közted és babád közt.


Légy a kisbabáddal, légy vele bőrkontaktusban, testkontaktusban. A bőrkontaktus nem csak oxitocint (kötődéshormon vagy szeretethormon) termel, hanem megnyugtatja a kisbabádat. Növeli az irántad és a világ iránt való bizalmát.



Hallanál még a kötődésről, annak típusairól és arról, hogyan alakíthatsz ki biztonságosan kötődő kapcsolatot a kisbabáddal? Szeretettel várlak következő élő szakértői beszélgetésemen Ilyés Annamária, IBCLC szoptatási tanácsadóval és Bakóné Bán Zsófia, hordozási tanácsadóval.


61 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page