top of page
Keresés

Így válik kisbabád nyugodt, magabiztos gyerekké

Frissítve: 2021. nov. 14.

Minden az alapoknál kezdődik. A gyermek életének első hónapjai, első évei – fogantatástól számított első 1001 nap – különösen meghatározók. Amit a babád ebben az időszakban lát, tanul és kap tőled, azt egész életében magában fogja hordozni.



A kötődő nevelést már babakorban el kell kezdeni, ha szeretnéd, hogy gyereked a későbbi éveiben is nyugodt, magabiztos, empatikus legyen.


Mit kell tenned ehhez?


Szeretettel, gondoskodással, megértéssel válaszolni a kisbabád igényeire. Mit jelent ez? Ha sír, felveszed, megvigasztalod. Ha nyűgös, problémája van, gondos érintéssel jelzed neki, hogy itt vagy és meghallgatod.

Tipp a baba megnyugtatására és bizalmának építésére Vimala McClure-től, a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület alapítójától:
Ha kisbabád sírdogál, nyöszörög, és megbizonyosodtál arról, hogy ennek nem valamilyen fizikai oka van (éhes, fogzik, fáj a hasa stb.), végy egy mély levegőt, lazulj el, tisztázd gondolataidat. Vedd fel vele a bőr- és szemkontaktust. 
Ha kisbabád elutasítja a szemkontaktust, gyengéden, de határozottan helyezd a kezedet a testére, hogy érezze, itt vagy neki, meghallgatod, biztonságban van fizikailag és érzelmileg egyaránt. Hallgasd meg őt, figyeld testbeszédét, száját, szemeit. Amikor már biztos vagy abban, hogy kisbabád úgy érzi, meghallgatásra talált és már majdnem mindent elmondott, ajánld fel neki vigasztalásodat (ringatás, hordozás, sétálgatás, paskolgatás), hogy a babád újra magára találjon. 

Az a baba, aki úgy érzi, meghallgatták, mélyebben fog aludni, és nagyobb bizalommal lesz szülei felé.


Amikor igazán figyelünk kisbabánkra, valamennyi pszichikai szükségletét kielégítjük. Ezzel azt üzenjük számára: „Tiszteletre méltó vagy! Úgy vagy értékes számomra, amilyen vagy!” Ez arra ösztönzi a babát, hogy egyetértsen, bizalma és önbizalma növekedjen, és megtalálja helyét a világban. A baba érző receptorai veszik ezt az üzenetet és egész teste ellazul.


A gyerek, akit már babaként is meghallgattak, keresni fogja a lehetőségeket, hogy megoszthassa szeretetét másokkal. Azt a modellt követve, amit babaként látott, megtanult. Empatikussá, együttérzővé és támogatóvá válik. Ugyanúgy fog másokat támogatni, ahogyan szülei/gondozói támogatták őt.


26 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page