top of page
Keresés

Sírva alszik el a baba – Mi a megoldás?

Frissítve: 2021. nov. 18.

Szinte minden szülő, aki járt nálam babamasszázs tanfolyamon vagy csak tanácsot kért, beszámolt arról, hogy nehézségei vannak kisbabája elaltatásával. És sokuknak ötlete sem volt, mi lehet az oka annak, hogy a babája elutasítja az alvást vagy ordítva alszik el.


Sírva alszik el a baba

Mi az oka, ha sírva alszik el?


A sírva elalvásnak vagy a nem-alvásnak több oka is lehet. A kisbaba talán nem érzi magát biztonságban, vagy fel van pörögve, vagy annyira feszült, hogy nem tud elaludni. De még az is előfordulhat, hogy nem érti, mit vársz tőle.


Fel van pörögve


Előfordulhat, hogy túl sok ingert kapott a baba. Ez megtörténhet akkor, ha átjöttek a szomszéd gyerekek vagy csak van pár nagytesó, és nagyot mókáztak, de akár akkor is, ha a babával túl nagy tömegben (pláza), hangos eseményen voltál. Felpöröghet a baba a képernyőidőtől (ez kisbabáknak eleve nem is ajánlott), a rutin megváltozásától, valamilyen izgalmas dolog bekövetkezésétől. Ez e pörgés egy hormonális állapot, a baba szervezetében túl s oka stresszhormon, az adrenalin, ezért nyűgössé válik és nem tud lazítani.


Feszült a baba


A babákat, akárcsak a felnőtteket sok minden teheti feszültté. Esetükben nem keletkeznek pl. feszültség miatt csomók az izmaikban, de ugyanúgy megemelkedik a stresszhormonszintjük, mint nekünk. Ezzel alapvetően nincs baj, amennyiben a baba megkapja mellé az elegendő mennyiségű relaxációt, akár babamasszázs, akár simiidő, akár érintésrelaxáció formájában.

Fontos, hogy olyan program fogja legjobban oldani a feszültséget benne, ami bőrkontaktuson alapul. Kuckózzatok be, vonuljatok el egy kis időre csak ketten, olajozd be a kezed és simogasd át a testét egy meleg, csendes szobában. Énekelj neki, puszilgasd, meglátod, mindketten el fogtok lazulni a termelődő oxitocinnak köszönhetően.


Nem érzi magát biztonságban


A babák újszülött kor után is nagyon idegenül érezhetik magukat a kiságyban, vagy bármilyen tágas helyen, szobában. Hiszen 9 hónapon át egy nagyon szűk, nagyon puha, de nagyon biztos helyen voltak, nekik ez a biztonság, ez a normális. Ezért is szeretnek összegöngyölve, pólyában aludni, vagy anya, apa mellkasán kucorogni.


Ráadásul az alig pár hónapos babák még nem ismerik fel saját végtagjaikat sem, az alvás közben vagy a Moro-reflex hatására kicsapódó karjuktól is megijedhetnek. A pólya, alvózsák ebben is segít, hiszen karjukat is belebugyolálod, így a reflex kiiktatva.



Nem érti mi lenne a dolga


Előfordulhat, hogy a baba nem érti, mit szeretnél tőle, ha többféleképpen is szoktad próbálni elaltatni. Ha néha cicin alszik el, máskor hordozással, harmadszor ringatással, negyedszer pedig ágyba fektetéssel altatod, az összezavarhatja a kisbabát, és nem tudhatja, hogy most épp aludnia kellene.


Tipp: Legyen egy altatós rutinotok, amit minden nap ugyanúgy csináltok, éveken át (még 3 éves korában is jól fog jönni). Legyen ez pl. érintésrelaxációval altatás, vagy csak a kis fejének konstans simogatása. A rutin, a mindennapok és cselevések egyformasága biztonságérzetet ad a kisbabának.

212 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page