top of page
Keresés

Enyhíti a hasfájást és fejleszti az idegrendszert - A babamasszázs hatásai

Frissítve: 2021. nov. 14.

A babamasszázs hatásait részletesen összefoglalni egy óra élőbeszéd alatt sem lehetne. Most két nagyon fontos hatását szeretném kiemelni, amelyek ráadásul összefüggésben is vannak egymással.



A baba hasának masszírozása a legjobb módja annak, ha szeretnéd enyhíteni a hasfájását. Mivel a hasfájást gyakran a bennrekedt gázok és az éretlen emésztőrendszer együttese okozza, célszerű inkább a hasmasszázst választani bármilyen más módszerrel szemben. Elmondom, miért.


Babamasszázs hasfájásra


Két oka van annak, hogy a hasmasszázs miért olyan hatékony hasfájás ellen. Az egyik, hogy mechanikailag is beleavatkozunk a baba emésztésébe, tehát segítjük a bennrekedt gázok és a megemésztett táplálék távozását.


Mivel a babák perisztaltikája, azaz bélmozgása még nem igazán működik magától, szükségük van arra, hogy ebben segítsünk nekik, és szó szerint terelgessük a pukit és kakit kifelé. Ezért érdemes például a baba hasát körkörösen masszírozni, így a végbél irányába segítjük a salakot és gázbuborékokat.



A másik ok, hogy a has masszírozásával a hasi szervek idegeit (amelyek összekötik az aggyal, és amelyek felelnek az emésztőszervek helyes működéséért) is fejlesztjük. Ha ez az ideg jobban működik, jobb lesz a baba emésztése is – hatékonyabb lesz például a gyomor és a bél mozgása.


Segíti az idegrendszer fejlődését


A masszázs stimulálja az idegrendszert. Mit jelent ez? Érintésed hatására az idegek továbbítják az ingerületet az agynak. Minden ilyen ingerületátadás során az idegsejteket körülvevő mielinhüvely nő, vastagodikk. Minél vastagabb a mielinhüvely, annál hatékonyabb lesz az idegsejtek közötti kommunikáció.


Így például a hasi szervek és az agy közötti idegkommunikáció is fejlődik, ha a baba hasát masszírozod. Stimulálod a hasi idegeket, amelyek sejtjeit körülvevő mielinhüvely vastagodik masszázs hatására. Így hatékonyabb lesz a kommunikáció, a szervek és az agy között, jobban fog működni a baba bélrendszere.


Nézd meg ezt a rövid videót, amiből még többet megtudhatsz ugyanerről a témáról:



Ha szeretnéd megtanulni a hasmasszázst és egyéb technikákat, melyek akár már 1-2 héten belül enyhítik kisbabád hasfájását, gyere el 2-alkalmas Kólika-tanfolyamomra! KATTINTS A KÉPRE ÉS JELENTKEZZ MOST!



bottom of page