top of page
Keresés

A szülői érintés hatása a babára - Születéstől kezdve

Frissítve: 2021. szept. 10.

A baba már a várandósság 2. trimeszterében érzékelni kezdi, ha édesanyja megérinti saját hasát, és a 3. trimeszterben már képes rá reagálni a fej és a karok mozgatásával, szája kinyitásával. Főleg, ha az anyai érintés hanggal is társul. Így, ha a várandós édesanya simogatja hasát és beszél a babájához, a baba érzi, hallja, és egy idő után reagál is rá. Így a kötődés már akkor elkezd kialakulni.És milyen hatása van a szülői érintésnek a babára születés után azon felül, hogy tovább erősíti a szülő-baba kötődést? Mit tudsz érintés által kommunikálni a babád felé? Mit jelent neki az érintésed?


Érintés mint kommunikációs eszköz


A babák elsődleges kommunikációs eszköze (a sírás mellett) a bőrérzékelés. Születéskor – de már a várandósság 32. hetére – a baba egyetlen teljesen kifejlett érzékszerve a bőre. Ezen keresztül vesz fel ingereket és ért meg, tanul meg dolgokat. Az újszülött még nem lát jól, a hangokat nem érti, beszélni nem tud. Ezért, ha jelezné szeretné valamilyen igényét, sírni fog. Értelmezni pedig az érintésedet képes.Felnőttként hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy érintéssel is tudunk kommunikálni. Számunkra a kommunikáció már a verbalitást jelenti. De az újszülötteknek mondhatunk bármit, ők azt még nem értik. Érthetik a hangsúlyt, de a szavakat nem. És értik az érintésedet, mert az érintést már ismerik, hiszen várandósság alatt érezték, hogy puha, biztos falak vették körül testét, és az áramló magzatvíz simogatta szüntelenül.

Az érintés már ismerős számukra, biztonságérzetet és megnyugvást ad nekik.

Az érintés hatása a babára


A gondoskodó, szülői érintésnek számtalan jótékony fizikai előnye van: fejleszti az idegrendszert és emésztőrendszert, erősíti az immunredszert, enyhíti a fájdalmat, csökkenti a stresszhormonok szintjét és növeli a boldogságorhomonok szintjét a baba (és az anya) szervezetében – ezért a baba jobban alszik és kevesebbet sír, ha ebben a rendszeres gondoskodó érintésben, vagy a babamasszázsban minden nap legalább 15 percen keresztül részesül.Mégis, az érintés babára tett 3 legnagyobb előnyének a következőket tartom:

  1. Növeli a baba szülőbe, környezetébe és világba vetett bizalmát – Az újszülött magatehetetlenül jön világra, teljes mértékben a gondozóira van utalva, egyáltalán nincs felkészülve a külvilági életre. Minden ismeretlen a számára, egy hideg fuvallat, az éhségérzet is. Ez ijesztő. A babának szüksége van a szülei gondoskodó, szeretetteljes támogatására, amelyet érintéssel tudnak neki megadni, hogy érezze, biztonságban van, figyelnek rá. Hogy a sírását meghallgatják, igényeit kielégítik. Az érintés és testközelség által jobban megismered kisbabádat, hamar megtanulod felismerni és megérted jelzéseit, melyekkel szükségleteit kifejezi (cuppogás, nyöszörgés stb.), így pontosabban tudod kielégíteni a babád szükségleteit. Tehát megadni neki, amire szüksége van. Ebből kisbabád megtanulja, hogy bízhat benned, ha problémája van, nem hagyják cserben, hanem meghallgatják és számíthat rá. Ehhez persze szükséges az is, hogy a baba jelzéseire, sírására reagálni kell.

  2. Megerősít szülői szerepedben – A szülővé válás nem abban a szent percben történik meg, amikor a baba megfogan vagy megszületik, hanem egy hosszú tanulási folyamat. Ahogy a kisbabádat ki kell ismerned, úgy önmagadat is meg kell ismerned egy új szerepben. Abban, hogy megerősödj szülői kompetenciádban, nagyon sokat segít az érintés, a babamasszázs, hiszen ahogy megtanulod felismerni és megérted kisbabád jelzéseit, és meg tudod adni neki azt, amire éppen szüksége van, az téged is megerősít anyai, szülői szerepedben, szülői magabiztosságot ad.

  3. Megerősödik a baba-szülő kötődés – Az előző két pontnak és az egymásnak szentelt kizárólagos figyelemnek (amelyet pl. babamasszázs során megél anya és baba), köszönhető az, hogy kettejük kapcsolata egyre erősödik, szilárd bizalmi alapokat kap.

Érintésrelaxáció, a nyugtató érintés


Az érintésrelaxáció egy nagyon egyszerű gyakorlatot a babák megnyugtatására. Tulajdonképpen a fenti képen látható, hogyan csináljunk. Vedd a babát ölbe, fektesda lábadra, vagy maagd elé az ágyba. Tenyered helyezd puhán, de biztosan az arcára, alkaroddal, karoddal pedig nyújts támaszt a testének két oldalról. Ideális esetben a karjait és lábait is összetámasztod a karoddal.


Közben tarts szemkontaktust a babával, akkor is, ha nagyon sír, forgatja a fejét. Halkan énekelgess neki vagy beszélj hozzá, és nyújts neki puha, de biztos támaszt. Ezzel felidézed benne azt a biztonságérzetet, amit az anyaméhben megélt, és meg fog nyugodni (feltéve, ha nem valailyen fizikai probléma miatt sír, pl. kakis pelus, hasfájás, éhség). Az alábbi videón megmutatom röviden, hogyan csináld.


Kipróbáltad? Írd meg itt, hogy sikerült-e! :)

117 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page