top of page
Keresés

Hogyan segíthetsz megnyugodni nyűgös kisbabádnak?

Frissítve: 2021. máj. 6.

A ringatás, az éneklés és mindenféle trükk mellett van egy nagyon alapvető dolog, amivel minden szülő rendelkezik, és amely segít megnyugtatni a nyűgös a kisbabát. Ez pedig a gondoskodó érintés.


Az érintés fontossága


„A kisbabák számára a szeretetteljes érintés ugyanolyan fontos, mint a táplálék” – mondta Harry Harlow pszichológus, aki híres majomkísérletével ezt be is bizonyította. Az anyjuktól elszakított bébimajmok elé kétféle, összeeszkábált műmajmot állítottak: az egyik egy élelemmel megtűzdelt, drótból készült majom volt, a másik egy pihe-puha szőrmajom, amely külsőre is jobban hasonlított az igazi majommamákra.


Martin Rogers / Getty Images
Martin Rogers / Getty Images

A Harlow-kísérlet során azt találták, hogy az újszülött majmocskák az élelem ellenére is a szőranyát választottak, nyakát átkarolták, hozzábújtak. A pszichológus kísérleteivel sokan talán nem értettek egyet, de neki köszönhetően tudjuk, hogy

a gondoskodó, puha érintés a testnek ugyanolyan fontos, mint a táplálék.

Az érintés nyugtató ereje


Gondoskodó érintés hatására a baba szervezetében oxitocin, azaz más néven kötődéshormon vagy szeretethormon termelődik, ezzel egyidejűleg pedig csökken a stresszhormonok szintje. Egyszerűen szólva, nem lesz olyan nyűgös. Ezért vedd fel, simogasd, fektesd mellkasodra, puszilgasd sokat a kisbabádat, hogy érezze, megnyugodhat, biztonságban van, és relaxáljatok együtt egy kicsit.


Az is előfordulhat, hogy a baba akkor kezd jobban sírni, amikor már egy ideje a mellkasodon van. Ezzel sincs semmi baj, jelentheti azt, hogy és feszültségoldás megy végbe a kisbabádban, és sírással könnyít az érzelmein, lelkiállapotán.



Az a legjobb, ha ezt rendszeresen csináljátok, és ez a kötődésidő vagy babamasszázsidő mindennapossá válik. Egyrészt azért, mert ha a nyűgös babának minden nap lehetősége van relaxálásra, megnyugvásra, kiegyensúlyozottabb lesz. Másrészt azért, mert már babakorban megtanulja, hogyan kell hatékonyan elengedni a feszültséget, és később képes lesz az önmegnyugtatásra. Ez későbbi élete során is javára válik majd.


Hogyan csináld?


Kuckózz be kisbabáddal, próbálj te is lazítani, megnyugodni, mielőtt őt megpróbálod ebbe az irányba terelni szeretetteljes érintéseddel. Tedd szabaddá bőrfelületeit, karod is legyen csupasz. Simogasd, masszírozd át kicsi testét gondosan, beszélj hozzá szeretettel.


A kötődő szülőknek szóló Támogató csomagomból megtanulhatsz egy szuper érintésrelaxációs technikát,

ráadásul gazdagodsz egy hatékony hasmasszázsgyakorlattal is, mely segíti kisbabád megkönnyebbülését, fogzási fájdalom ellen hatékony arcmasszázst tanulhatsz, és sok-sok extra videót is kapsz ajándékba!


AJÁNDÉKBA IS ADHATOD!


bottom of page