top of page
Keresés

Kötődésidő minden nap – Miért fontos? Hogy csináld?

A kötődő nevelést babakorban kell kezdeni, ha szeretnénk biztos alapokat adni neki. Hogyan? Egyrészt a válaszkész neveléssel. Ha a baba sír, reagálunk rá. Meghallgatjuk, felvesszük, megtaláljuk problémája forrását és kielégítjük igényeit, megvigasztaljuk.


A kötődés másik, biztos alapot szolgáltató alapja az érintés. Az érintés a babák elsődleges kommunikációs módszere, ebből értenek legjobban. Születésükkor a bőrérzékelés az egyetlen teljesen kifejlett érzékszervük.

Hogy segíti az érintés a kötődést?


Gondoskodó érintés hatására az emberi agy oxitocint, azaz kötődéshormont vagy boldogsághormont kezd termelni. Ez boldoggá tesz minket, és közelebb érezzük magunkat ahhoz, akitől az érintés kapjuk. Így az ölelés, simogatás, puszi, masszázs mind-mind kötődéserősítő hatással bírnak.


Az érintésen alapuló, rendszeres kötődésidő másik nagy előnye, hogy a baba kiegyensúlyozottabbá válik. Amellett, hogy nő és a rendszeresség által magasan is marad oxitocinszintje, csökken a stresszhormonszintje. A gondoskodó érintés, főleg a babamasszázs szuper feszültségoldó a babáknak – és a szülőknek is.

A rendszeresen masszírozott babák kevesebbet sírnak, könnyebben elalszanak és jobban alszanak.

Hogy történjen a kötődésidő?


Figyeld meg, hogy kisbabád általában a nap melyik szakában a legnyugodtabb, ám egyben a legéberebb is. Amikor testbeszéde nyugodt, tehát nem nagyon mocorog mondjuk 10-60 percen át (a baba korától nagyban függ, milyen hosszú ez az idő), ám tekintete nyitott, éber, befogadó, az lesz a legjobb időpont a kötődésidőre. Ez az ún. passzív ébrenléti állapot.


Melegítsd be a szobát, teremts félhomályt, és helyezkedj el kényelmesen a babáddal ágyon, földön, kanapén. Fektesd le, vetkőzted le, hogy bőrkontaktusban tudd részesíteni. Tégy egy 5-forintosnyi mennyiségű természetes olajat a kezedbe, és simítsd végig gyengéden, de határozottan a testét vagy csak egy testrészét. Masszírozd vagy simogasd gyengéden a lábát, hasát, mellkasát, karját.


Milyen hosszú legyen a kötődésidő?


A kötődésidőnek nem annyira a hossza, mintsem a rendszeressége a fontos. Ráadásul nagyon babafüggő, ki mennyi ideig tud nyugodtan, befogadón egy helyben feküdni, amíg édesanyja átmasszírozza, bőrkontaktussal relaxál vele. Lehet a kötődésidő 5 perc, 10 perc, vagy akár 30, a lényeg, hogy rendszeres legyen.


A rendszeresség fogja meghozni a kötődésidő gyümölcsét, tehát elmélyíteni kapcsolatodat, a bizalmat kisbabáddal, és egyensúlyban tartani a boldogság- és stresszhormonok szintjét. Ha pár hétig (általában 2-5 hét) rendszeresen bőrkontaktussal, babamasszázzsal kötődtök, megfigyelhetsz majd változásokat babád viselkedésében, hangulatában, alvási szokásaiban.

Szeretnél valakit, aki vezet és támogat a babáddal való kötődés útján? Még június 24-ig jelentkezhetsz a 60 perc kötődés c. online akcióra, ahol 2 választott, fejlesztő babamasszázs gyakorlatot sajátíthatsz el, hogy ezzel tölthesd ki napi kötődésidődet kisbabáddal! Keress bizalommal, részletek a weboldalon.

Zsóka

80 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page