top of page
Keresés

Mit tegyek, ha hasfájós a babám? – Ez a legfontosabb, amire figyelned kell

Frissítve: 2021. dec. 6.

A hasfájás általában 2-3 hetes korban üt be babáknál. Ennek a jele például, hogy kisbabád sokat mocorog, nyöszörög, sír, kapálózik, síráskor megfeszíti egész testét, puffadt és kemény a hasa, feszül a hasa, ösztönösen felhúzza térdeit, ezzel is próbálva segíteni magán. De mit tegyél te szülőként, ha hasfájós a baba?



Először is ne hidd el, ha valaki azt mondja, nem tehetsz semmit, csak meg kell várni, amíg lecseng a hasfájós időszak. Ugyanis ez nem igaz. A legfontosabb, amit hasfájós baba szülőjeként tehetsz, hogy segítesz enyhíteni a fájdalmait. Elmondom, hogyan.


Legtöbbször ezért hasfájós a baba


Maradjunk a leggyakoribb esetnél, amikor a baba hasfájásának oka a sok lenyelt levegő. Leggyakrabban ugyanis azért puffadt és feszül a baba hasa, mert evés közben túl sok levegőt nyel, amit nem tud felbüfizni, és az a levegő átkerül a gyomorból a bélrendszerbe.


A belekben gázbuborékként ez a levegő görcsöket okoz a baba hasában, ami a hasfájás leggyakoribb okozója. Babamasszázs oktatóként most elmondom röviden, hogyan tudsz leghatékonyabban megszabadulni ezektől a gázbuborékoktól.



Megfelelő büfiztetés


Hasfájós baba esetében fontos a megelőzés. Amit tehetsz, hogy a baba etetésekor többször is megszakítod a szopizást, hogy a baba közben is visszabüfizhesse a lenyelt levegőt. A babák gyomra ugyanis nagyon pici, és meredekebb pozícióban is helyezkedik el, mint a felnőtteké, így amit lenyel, az nagyon hamar átjut a belekbe.


Javaslom, hogy megelőzésképp 5-10 percenként emeld a babát függőleges helyzetbe, és büfiztesd meg etetés közben is. De szopizáshoz, tápszeres etetéshez is érdemes nem teljesen vízszintes pozícióban tartani a babát.


Hasmasszázs, lábtorna


Hasfájós babánál a leghatékonyabb, amit tehetsz, ha masszírozod a hasát, és tornáztatod a lábát. Szerencsére az elmúlt 3 évben, mióta babamasszázs tanfolyamokat tartok, nem volt olyan hasfájós baba, akinek a módszerem ne segített volna. Sok technikát az internetről is elleshetsz, tőlem is találsz erről cikkeket és videókat, de meg is kereshetsz, hogy személyre szabottan nektek segíthessek.


A hasmasszázs segít, hogy a gázbuborékok átjuthassanak a baba bélrendszerén. Tehát mechanikailag segítesz a buborékokat a végbél irányába terelni. A lábak tornáztatása pedig segít megszabadulni a gáztól, amikor az már a végbél közelébe ért.



Hasmasszázs gyakorisága


Sok hasfájós baba édesanyja jött hasfájós csecsemőknek való babamasszázs tanfolyamra azzal, hogy bár már masszírozták a baba hasát, de nem segített. Sokszor a hasmasszázs és lábtorna hatékonysága a gyakorlatok kivitelezésének nem csak a módján, de a gyakoriságán is múlik. Nem elegendő ugyanis naponta egyszer-kétszer átsimogatni a baba hasát, ha eredményt szeretnénk elérni.


A hasfájás egyéb okai


Nagyon ritka esetekben előfordulhat, hogy a hasmasszázs és lábtorna nem mulasztja el a hasfájást. Ilyenkor valószínűleg más áll a háttérben, például nem megfelelő a tápszer a baba számára, esetleg tejallergiája lehet. Több minden állhat a háttérben, de ha a babamasszázs oktató által tanított gyakorlatok nem segítenek, akkor már érdemes gyerekorvoshoz fordulni.


A hasfájást gyakran a kólikával is azonosítják, de a kettő nem feltétlenül ugyanaz – bár a kólikát valóban okozhatja hasfájás. Erről a következő HASFÁJÁS, KÓLIKA WORKSHOPON hallhatsz bővebben, ahol a hasfájás elleni leghatékonyabb gyakorlatokat is megtanítom, amelyek az esetek 99%-ában segítenek a hasfájós babának. Foglald le a helyedet most!

bottom of page