top of page
Keresés

Miből tudhatod, hogy kólikás a baba?

Frissítve: 2021. nov. 10.

„Sokat sír? Biztos hasfájós!” – hangzik el túlságosan is gyakran szülők, nagyszülők, védőnők, de még gyerekorvosok szájából is ez a mondat. A kólikás babának nem csak a sokat síró babákat gondolják sokszor tévesen, de van, hogy összekeverik a refluxszal, egyes esetekben a tejallergiával, laktózérzékenységgel is.


Kép forrása: http://www.suisenceinte.com/

A sokat síró babák


Nem feltétlenül kólika miatt sírnak. Főleg az újszülöttekre jellemző a sok sírás, ami teljesen normális jelenség egyébként (de idősebb babáknál is), hiszen ők még most adaptálódnak a világhoz. Nekik még minden új, minden idegen, esetenként ijesztő lehet. És az idegrendszerük (is) folyamatos fejlődésben van. Még nem tudnak semmit, csak sírni.


Nem ismerik az éhségérzetet, csak azt tudják, hogy valami nem jó érzés a pociban – ezért sírnak, segítséget kérnek. Nincsenek hozzászokva az egyedülléthez, hiszen 9 hónapig anya testében voltak melegben, csendben, félhomályban, biztonságban – ezért, ha egyedül próbálod hagyni, egyedül altatni, sírnak. Ezek teljesen normális dolgok az újszülötteknél, nekik még 0-24-ben testközelségre van szükségük. Ebben a szakértői videóban hallhatsz bővebben a negyedik trimeszterről.


Nagyon gyakori, hogy Facebook-csoportokban is, amikor segítséget, tanácsot kérnek egymástól olyan édesanyák, akiknek sokat sír a kisbabájuk, válaszul azt kapják, hogy „lehet, hogy a hasa fáj”. Lehet, de nem biztos.


Miről ismerhető fel a kólikás baba?


A csecsemőkori hasfájás, azaz kólika klinikai meghatározása az ún. hármas szabály. Ha a elmúlt 3 hetes, és legalább heti 3 nap, legalábbi napi 3 órát vigasztalhatatlanul sír, akkor kólikás. És itt a kulcsszó a vigasztalhatatlanul. Ha a baba megnyugszik attól, hogy felveszed, megvigasztalod, elringatod – bármitől –, akkor biztosra veheted, hogy nem kólikás.

Azt a babát, akinek a hasa fáj, nem lehet megvigasztalni.

A kólika legjellemzőbb tünete a vigasztalhatatlan, órkon át tartó sírás. Emellett megfigyelhető, hogy a hasfájós baba gyakran felhúzza térdeit, lábait a hasa irányába, ezzel is próbálva ösztönösen könnyíteni magán, és megfigyelhető, hogy sírás közben szinte hátrafeszítik magukat.


Ez mind úgy hangozhat, mintha a babának hatalmas fájdalmai lennének, és sok szülőnek óriási lelki teher, hogy nem tud segíteni kisbabája mérhetetlen szenvedésein, de

fontos tudnod, hogy a kólikás hasfájás sokkal inkább egy emésztési diszkomfortérzet, mintsem fájdalom.

Mivel keverik gyakran a kólikát?


Reflux – A refluxnak is tünete lehet a hasfájás, de ennek semmi köze a kólikához. A refluxot általában arról ismerheted fel, hogy a baba sugárban hányja vissza a táplálékot, ami lehet sárgás-zöldes színű, savanykás szagú (a gyomorsavtól). Esetneként a kisbaba sírhat a büfi (inkább hányás) miatt, mivel a gyomorsav marja a nyelőcsövet.


Intolerancia, allergia – Szintén emésztési probléma, szintén fájhat a baba hasa, de szintén semmi köze a refluxhoz. Ha a baba pelusában a kaki mellett pici vérfoltokat is látsz (véres széklet), az már allergiát jelezhet.



Bármelyik egészségügyi állapotra is gyanakszol a kettő közül, irány a gyerekorvos! A kólikán a hasmasszázs nagyon jól tud segíteni, már két héten belül, ha helyesen végzed. Ha szeretnéd megszabadítani kisbabádat a kólikától, keress meg és segítek!


Molnár Zsóka

okleveles babamasszázs oktató

📲 +36705856554



bottom of page