top of page
Keresés

Mozgásfejlődés babakorban és kisgyermekkorban – A babamasszázs is segít

Frissítve: 2021. nov. 14.

Bár a kisbabák mozgása magától is fejlődik, ahogy lassacskán elkezdik felfedezni, majd használni végtagjaikat, sok szülő szeretné otthon is segíteni babája mozgásfejlődését. Szerencsére ezt nem is olyan nehéz kivitelezni.


Nem csak a torna, de a babamasszázs is segíti a baba mozgásfejlődését. Amellett, hogy a baba mozgásszerveit, azaz az izmokat is fejleszti és gyarapítja, elősegíti a testtudatosságot is, ami kulcsfontosságú a gyermek további képességeinek fejlődésében is.

Mozgásfejlődés és testtudat


Egyrészt azt, hogyan érzékeled a saját testedet. A babák apránként fedezik fel, hogy a saját végtagjaik is hozzájuk tartoznak, (eleinte meg is ijedhetnek a saját, reflexszerűen kicsapódó karjuktól), majd azt, hogy ezeket a végtagokat irányítani is tudják, később pedig, hogy célzottan is használhatják (járás; játék megfogása és használata) azokat.


A testtudatosság azt a képességet is jelenti, hogy az elme/az idegrendszer és a mozgatóizmok között milyen szintű az együttműködés. Kisgyermekeknél egészen az alapoktól kell kezdeni a testtudat tanítását. A bölcsiben is tudatosan tanítjuk például a gyerekeknek, hol a kezük, hol a karjuk, és azok tudatos használatát, persze játékos gyakorlatokkal.


Hogyan segítheted a mozgásfejlődést?

A babamasszázs és a mozgáskoordinációs gyakorlatok is nagyon jól fejlesztik babakorban a testtudatot. Főleg, ha mondókázunk is közben az adott testrészről, mivel a mondókák ritmusossága is fejlesztő hatással bír.


A baba lassan megtanulja: aha, igen, ez a lábam; ó, és ez a fejem/hasam/karom; ha anya masszázs közben mindig elmeséli neki mondókában, dalocskában. A babák szivacsként szívnak magukba mindenféle tudást. 🤓


A térdek egyidejű vagy váltott feltolása a hasra is jó mozgáskoordinációs torna

Miben segít a babának, ha fejlesztjük a testtudatát?


  • Térérzékelés: a bizonytalan térbeli tájékozódás (pl. nekimegy a baba tárgyaknak) a bizonytalan testtudatra vezethető vissza;

  • Írás-olvasás elsajátítása: segíti az írás-olvasás-számolás képességének problémamentes elsajátítását is, ezzel megelőzi a diszlexia és diszgráfia kialakulását, mivel tudjuk, hogy a mozgásfunkció zavarai szerepet játszanak a vizuális észlelés zavaraiban (az írás-olvasás-számolás pedig a vizuális észlelésre épül);

  • Önismeret: a gyerek alaposabban megismeri önmagát (elsősorban kívülről), mielőtt a világról szerzett ismereteit rendszerbe foglalná, így nem a világhoz méri önmagát, hanem fordítva;

  • Környezet megismerése: a gyermek saját mozgása és testképe által ismeri meg környezetét is tapasztalás útján; ha fejlettebb a mozgása, hamarabb és jobban megismeri környezetét, a világot.


>> A BABAMASSZÁZST ONLINE IS MEGTANULHATOD. 
4 ALKALOMMAL 'TALÁLKOZUNK' 45 PERCRE, 4 HÉTEN ÁT, HOGY EGYÜTT FIGYELEMMEL KÖVETHESSÜK BABÁD FEJLŐDÉSÉT. <<
Kattints ide a részletekért!


Hogyan fejlesszük a testtudatot?


A testtudat fejlesztésének 3 alapköve van: testkép, testfogalom és testséma. Ha átolvasod őket alább, megláthatod, hol van benne a babamasszázs, mozgáskoordináció, mondókák szerepe :)

  1. Testkép fejlesztéseA testkép a gyerek egész fejlődését tükrözi, és mozgással jól fejleszthető a test észlelése. A húzás, tolás, feszítés jellegű mozgásgyakorlatok, a tükör és tükörjátékok, a mondókázás a testrészek nevének megtanulásával mind-mind ezt fejlesztik. Ebben segít a (mondókázással kísért) babamasszázs is.

  2. Testfogalom kialakulása és fejlesztése – A gyerek saját testéről szerzett tudását és testrészei funkciójának ismeretét jelenti. Ide tartozik a jobb és bal oldal ismerete és a két testfél összehangolt mozgásának fejlesztése. Ebben is segít a mozgáskoordinációs gyakorlat.

  3. Testséma fejlesztése – Az egyensúly- és mozgásérzékelést jelenti, azt, hogyan alkalmazkodik a test a gravitációhoz. Egyensúlygyakorlatokkal, utánzómozgásokkal és szintén a két testfél mozgásának összehangolásával, ritmusjátékokkal jól fejleszthető. Így tehát mozgáskoordinációs gyakorlatokkal is.


Molnár Zsóka

babamasszázs oktató

118 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page