top of page
Keresés

Hagyd-e sírni a babát? Mi történik, ha sírni hagyod?

A „Hagyd sírni, attól erősödik a tüdeje!” az egyik legkárosabb jótanács, amit kezdő édesanyák hallhatnak. Először is, a tüdő nem izom, ezért nem tud megerősödni, másrészt a sírni hagyás rombolja a baba szülőbe és világba vetett bizalmát, stresszessé teszi és későbbi viselkedésére is kihat.


Hagyd-e sírni a babát?

A válaszom erre egyértelmű: nem. A sírni hagyásból a babának semmi előnye nem származik – sőt, inkább hátránya, – ezt már több kutatás is bizonyította. Lehet, hogy egy pár óra után abbahagyja, és úgy tűnhet, megnyugodott, de ez csak a látszat.

A sírni hagyott babák, ha egy idő után abba is hagyják a sírást maguktól, továbbra is stresszesek maradnak. Szervezetükben órákig magas marad a kortizol nevű stresszhormon szintje, mert nem kaptak megnyugtatást, választ. És megtanulják, hogy hiába kérnek segítséget, magukra vannak hagyva. Ez pedig sajnos életre szóló „lecke” a számukra.


Ehhez képest a mai napig elég sok édesanyától olvasom csoportokban, hogy az ő babájuk milyen ügyesen alszik egyedül már X hetesen/hónaposan, mert belefektették az elején azt az energiát abba, hogy sírni hagyták a babát, aki megtanult magától elaludni. Kérdés, hogy az a baba mennyire aludt jól, miközben szervezetének stresszhormonszintje a plafont verdeste.


Mi történik a sírni hagyott babákkal?


Egyrészt azt tanulja meg, hogy egyedül van, magára hagyták a problémájával, csak magára számíthat. Másrészt megemelkedik a stresszhormonszintje, és így is marad. Kutatások kimutatták, hogy a sírni hagyott babák szervezetében még órák múlva is magas volt a stresszhormonszint.


A rendszeresen sírni hagyott, elhanyagolt babák agyi, idegrendszeri fejlődése is más lesz. Az alábbi képen két gyermek agyi felvétele látható. A nagyobb agy, ahol kevesebb a sötét rész egy olyan háromévesé, aki szeretetben, válaszkész nevelésben növekedett. A másik egy extrém elhanyagoltságban növekvő, ugyanolyan korú gyermek agya. Az agy közepén látható sötét részek azok, ahol az érzelmi központ nem kapcsolódik, tehát nem elég fejlett.



Ismétlem, a jobboldali egy extrém elhanyagoltságban növekvő kisgyermek agyi felvétele, nem kizárólag sírni hagyott babáé, de a példát jól mutatja: az elhanyagolt, sírni hagyott babák idegrendszere kevésbé fejlett, mégpedig a folyamatos stresszhormonhatás miatt.


Egy másik kutatás arról adott bizonyságot, hogy a sírni hagyott babák 1-6 éves korukban szociális készségek hiányában agresszívabban viselkednek, mint társaik, és nem tudják kezelni saját érzelmeiket. Miért? Mert a sírni hagyott babák azt is megtanulják, hogy érzelmeik kinyilvánítása, a düh, rossz dolog. Ezért érzelmeiket vagy elnyomják, és ez feszíti őket belülről, vagy túlságosan is hangot adnak nekik.


Mi számít sírni hagyásnak?


Sírni hagyás az, ha a szülő szándékosan, órákon át figyelmen kívül hagyja a babája sírását. Ha elmész a mosdóba, és a babát pont sírni kezd, és nem tudsz rá azonnal reagálni, az nem sírni hagyás. Ha zuhanyozol, és a babád sírni kezd, nem kell azonnal mindent eldobva, samponos hajjal kirohannod hozzá, és felvenned őt, mert ha pár percig sír, a baba nem fog attól sérülni. Hiszen utána kap reakciót, megnyugtatást, vigasztalást. Érzi, hogy meghallgatják őt.


Nem számít sírni hagyásnak, ha sír a baba, és nem veszed fel azonnal, vagy akár fél órán át, mert van egy testvére, akivel épp foglalkoznod kell, de megnyugtatón beszélsz a babához, vigasztalod, énekelsz neki – tehát reagálsz rá. Ahogy az sem sírni hagyás, ha a nagyszülőre vagy másra hagyod, aki viszont távollétedben reagál a sírására (akkor is, ha a bab nem nyugszik meg azonnal).

>> HOGYAN NYUGTASD MEG A NYŰGÖS, SÍRÓ BABÁT? HOGY SEGÍT NEKI AZ ÉRINTÉSED? KATTINTS IDE A KÖVETKEZŐ CIKKÉRT! <<
364 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page