top of page
Keresés

Az első hónapok a babával - Milyen akadályokba ütközhetsz?

Frissítve: 2022. jan. 22.

Várandósság alatt sok szülő igen idillinek képzeli az újszülött babával közös első hónapokat. Azt mondják: egy újszülött csak eszik meg alszik, ráadásul a filmek és reklámok is sokszor mennyeinek, mosolygósnak festik le ezt az időszakot. És lehet is az, de van pár dolog, amiről jó, ha a várandós édesanya, édesapa előre tud.


Az első közös hónapok ugyanis nem mindig csodálatosan idilliek. Azután, hogy a babával hazaértek a kórházból, sok bukkanóhoz érkezhettek. Ugyanis az újszülött baba nem csak eszik és alszik hónapokon keresztül.


Az első közös hónapok akadályai


A baba sírása


Bizony, a legpicibb babák sírnak, és nem is akármennyit, nem is akárhogyan! Hiszen csak így tudják jelezni, ha valami problémájuk, igényük van. Nekünk pedig szülőként az a dolgunk, hogy ezekre a jelzésekre reagálunk, a baba szükségleteit kielégítsük. Ez a negyedik trimeszterben egyik legfontosabb feladatunk.


A legtöbb szülő egészen hamar (első napokban, hetekben) megtanulja megkülönböztetni a baba sírásait, ám ez nem megy mindenkinek ugyanolyan könnyedén. Ezzel nincs baj, hiszen mind mások vagyunk. Minél több időt tölt a baba testközelségben, minél jobban megfigyeled őt és a jelzéseit (nem csak a sírást), annál pontosabban tudsz majd reagálni a jelzéseire.


Ez a testközelség jelenthet együttalvást, hordozást, babamasszázst. És miért érdemes testközeli gondoskodással nevelni a kisbabákat? Mert:


minél pontosabban reagálsz a baba jelzéseire és elégíted ki az ő szükségleteit, annál jobban fog benned és a világban bízni a kisbabád.

Hasfájás, kólika


Nem is olyan ritka, mint gondolnád. Az újszülött babák mintegy 40%-ánál üti fel fejét a hasfájás valamilyen mértékben (ez az arány kultúránként változó, itt most a nyugati társadalom adatait vettük). A hasfájós időszak a legkimerítőbb csapás, ami az első közös hónapokban beüthet.


A kólikás baba órákon keresztül képes ordítva sírni, miközben tekereg, teste megfeszül, miközben a szülő kétségbeesetten kutatja a megoldásokat a neten. A jó hír, hogy van segítség, van megoldás, sőt előre is fel lehet készülni a hasfájós időszakra. A helyesen és elég gyakran kivitelezett hasmasszázs és babajóga gyakorlatok akár 1-2 héten belül jelentősen enyhítik vagy teljesen el is mulasztják a hasfájást a babáknál.


Kötődés hiánya


Nem sokan beszélnek róla, de nem is annyira ritka jelenség – főleg édesapáknál – a kötődés hiánya. Valószínűleg nagyrészt erről is a hollywoodi filmek tehetnek, na meg az embereket egymástól távolító nyugati kultúra.


A kisbabák babakocsiba kerültek hordozókendő helyett, kiságyba a szülői ágy (napközben pedig szintén a hordozó) helyett. Ez is megnehezíti a babához való kapcsolódást, hiszen a kisbabák elsődleges szeretetnyelve az érintés.


testközeli gondoskodás, első közös hónapok

Rengeteg bőrkontaktus kell ahhoz, hogy a szülő-baba kötődés kialakuljon vagy megerősödjön. Ezért van az is, hogy a babamasszázs egy nagyon szuper, instant kötődéserősítő program a babának és a szülőnek. Nem csak sok gondoskodó, szeretetteljes érintés, de interkació és szemkontaktus is történik közben.


Nem mindenki érzi azonnal a kötődést a babához, és ezzel nincs semmi baj. Szülés után hatalmas hormonális változás is történik a testünkben, ráadásul mindenki hozza magával a saját, örökölt szülői mintáit is. Ha egyedül nem sikerül, nem szégyen, sőt, nagy bátorság segítséget kérni!


Az első közös hónapok - Támogató csomag kötődő szülőknek c. digitális oktatócsomagban igyekszem minden segítséget megadni az újszülött babák szüleinek, hogy a bizalmi kapcsolatot, a kötődést már az első hetekben szuperül megalapozhassák.


Molnár Zsóka, Szülői Érintés babamasszázs



61 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page