Keresés

Így segíthetsz elaludni a babának – Bevált tippek altatáshoz

Frissítve: jún 11

Lévén, hogy több mint egy éve dolgozom 1,5-3 éves kisgyerekekkel, akiket nap mint nap altatok el a bölcsiben, és lévén, hogy babamasszázs oktatóként is vagyok, van néhány relaxációs technika a tarsolyomban babák számára, amelyek segíthetnek az altatásban.Mielőtt belekezdenék a felsorolásba, szeretném elmondani, hogy a legfontosabb dolog altatás előtt, hogy a babát, kisgyermeket véletlenül se pörgessük fel. Alvás előtt 1 órával már csak csendes foglalkozás legyen, hogy a gyerek fokozatosan kerüljön relaxált állapotba. És akárhogy is nyaggat, kér (ez már inkább a dackoraszokosokra jellemző), ne kezdjünk vele az ágyban fekve játszani, beszélgetni vagy a szokásos 1 helyett 3 mesét olvasni neki.

AZ ALVÁS IDEJÉT ÉS MENETRENDJÉT MINDIG A SZÜLŐ HATÁROZZA MEG, NEM PEDIG A GYEREK.

Legyen rutin


Az altatás előtti menetrend mindig ugyanaz legyen, a cselekvések ugyanúgy következzenek sorba. Pl. evés, fürdés, pizsibe bújás, 1 db közös mese, alvás. A napközbeni altatásnak lehet saját menetrendje, tehát nem kell a gyereket a nappali altatásnál is megfürdetni. És,ha anya úgy altat, hogy a baba homlokát simogatja, akkor anya úgy altasson minden egyes alkalommal.


Erre a mindennapi rutinszerűségre azért van szükség, mert ez a kiszámíthatóság a kisgyerekeknek nagyon erős biztonságérzetet ad (többek között ezért is van a bölcsikben, ovikban minden nap ugyanaz napirend). És ha biztonságban érzik magukat, könnyebben alszanak el.


Ha eddig nem volt bevált, mindennapos rutinotok, ne aggódj, nem késő elkezdeni. Valószínű, hogy ha eddig nem volt rutinotok, és dackorszakos a gyerek, akkor eleinte még ellenállóbb lesz a rutinnal és altatással szemben, de ne add fel, légy megingathatatlan, ebben a korban szeretik tesztelni a gyerekek a határaidat, de ha nem engeded, hogy el is tolják azokat, akkor fogják igazán biztonságban érezni magukat.

Homloksimogatás


Bölcsődei karrierem legelső napján tanultam meg ezt a trükköt, és azóta is beválik 10-ből 9 gyerek altatásánál. Ülj vagy feküdj le a baba mellé, és simogasd zárt ujjakkal a homlokát, egészen le az orrocskája vonalán. Ez segít neki lazítani, relaxált állapotba kerülni, szeretve érzi magát, ráadásul a lefelé irányuló simítások a szemét is becsukódásra késztetik. 😉Simogasd lassan, ütemesen, folyamatosan, amíg el nem alszik.


Érintésrelaxáció


A bőrkontaktus, a gondoskodó érintés az, ami a babáknak a világon a legnagyobb biztonságérzetet adja. Erről több videót is készítettem már, és nem tudom elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos és mennyire hatásos a babák megnyugtatásában.👶💕 Jómagam is sikerrel alkalmaztam már babákon, és sok szülő alkalmazta már sikerrel, akiknek megtanítottam.Hogyan csináld? Ülj vagy térdepelj a babád mellé, és hajolj fölé úgy, hogy az arcotok kb. 20 cm távolságra legyen. Tarts vele folyamatos szemkontaktus, miközben egész alkaroddal két oldalról megtámasztod a testét. Ezekkel a puha, de biztos falakkal, melyeket a karod képez babád körül, így szeretve és biztonságban érzi magát, mint amikor még a pocakodban volt. Itt megnézheted videón, hogy csinálom!

+1 tipp: Ezzel talán nem mondok újat, de a szobában érdemes besötétíteni, amennyire lehetséges, hogy ne legyen, ami elterelheti a gyerek figyelmét és ébren tarthatja.

#altatás #nemalszikababa #sírvaalszikel #érintésrelaxáció #babamasszázs #molnárzsóka #szülőiérintés

102 megtekintés0 hozzászólás