top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Hasfájás babáknál – Hogy segíts neki?

Frissítve: 2021. dec. 6.

A csecsemőkori hasfájás a babák elég nagy százalékát érinti (kb. 30-40%), legalábbis a nyugati társadalomban. De miért ilyen sok a hasfájós baba? Más is befolyásolja a hasfájás megjelenését kisbabáknál, mint az éretlen emésztőrendszer?

Mi segít a baba hasfájásán?
Hasfájás

Hasfájás: miért alakul ki?


A hasfájás legnagyobb okozója a babák fejletlen emésztőrendszere, a levegő bennmaradása. Nincs mese, minden kisbaba éretlen emésztőrendszerrel jön a világra. Emellett a hasfájós (vagy kólikás) időszak bekövetkezésének, hosszának, intenzitásának vannak más befolyásolói is.


A testközelség hiánya, vagy a nem elegendő testközelség is lehet ilyen. A nyugati babák babakocsiban sétálnak, kiságyban fekszenek. Az újszülöttek életük nagy részét vízszintes helyzetben töltik, sokszor távol az anyától. Ez nem természetes a számukra.


Az anya testközelsége, a bőrkontaktus segíti a baba emésztését, ilyenkor a baba nyugodtabb, bekapcsol a paraszimpatikus idegrendszer, amikor a szívverés, a pulzus lelassul, a szervezet megnyugszik, és az emésztés jobban tud működni. Emellett a függőleges testhelyzet még inkább támogatja az emésztést, hiszen az elfogyasztott táplálék a gravitációnak köszönhetően gyorsabban, egyszerűbben jut végig a bélrendszeren.


Mit tegyél? Hordozd a kisbabádat! Keresd meg hordozási tanácsadó segítségével a számotokra megfelelő hordozót, hogy mindkettőtöknek kényelmes legyen a hordozás. A baba imádni fogja! (És valószínűleg te is.) 😉


És mit tehetsz az emésztőrendszer fejlesztése és a gázbuborékoktól való megszabadulás érdekében? Hasmasszázs, hasmasszázs, hasmasszázs! Nem mindegy, hogyan és hányszor egy nap, de ennél jobb módszert 3-éves babamasszázs oktatói karrierem során még nem jeleztek vissza az édesanyák, akik hozzám fordultak.


A hasmasszázs nemcsak segíti a légbuborékok átjutását a bélrendszeren, és a baba megkönnyebbülését, de az emésztőrendszer fejlődését csakis ezzel a módszerrel tudod megtámogatni. Masszázs hatására stimulálódik a bolygóideg, amely összeköti az agyat az emésztőszervekkel, a hasi üreggel. Ezen az idegen keresztül irányítja az agy az emésztési folyamatokat, a bélmozgást, a hasizmokat.


Ha ezt az összeköttetést erősítjük és fejlesztjük, és egyúttal a baba megkönnyebbülését segítjük rendszeres hasmasszázzsal, a hasfájásnak pikk-pakk vége szakadhat, akár pár napon belül!


Relaxáció a babának


A hasfájós babák számára a relaxáció elengedhetetlen. A cikk elején lévő képen a Tigris a fán nevű babajógapózt láthatod. Ilyenkor a baba végigfekszik az alkarodon, két kezed a hasánál összeér, ezzel finom nyomást helyezünk a babapocakra, ami enyhíti a hasfájást, segíti az emésztést. A baba feje nagyjából a künyükhajlatodban pihen, és valamelyest lefelé néz.


ebben a pozícóban a baba kevesebb ingert kap a külvilágból, és hamarabb megnyugszik. Főleg, ha finoman ringatod is őt, vagy sétálgatsz vele. A babák imádják ezt a pózt! Általában apánál jobban megnyugszanak ebben a pózban, mert a férfiak nagyobb karja nagyobb támaszt és biztonságérzetet jelent a számukra.


JELENTKEZZ MOST A DECEMBERI ONLINE HASFÁJÁS WORKSHOPRA, ÉS TANULJ SZEKÉRTŐTŐL! SAJÁTÍSD EL AZOKAT A HASMASSZÁZS ÉS BABAJÓGA GYAKORLATOKAT, AMELYEK BIZONYÍTOTTAN AKÁR 1-2 HÉT ALATT SEGÍTENEK MEGSZABADULNI A HASFÁJÁSTÓL! A jegyedet december 3-ig korai vásárlási kedvezménnyel veheted meg csupán 3990 Ft-ért!


213 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page