top of page
Keresés

Így segít hasfájás ellen a babamasszázs – Mi a kólika?

Frissítve: 2021. nov. 21.

A kólika a csecsemőkori hasfájás, amely hirtelen, rohamszerűen tör a kisbabákra, ezzel hosszan tartó, vigasztalhatatlan, visításszerű sírást okozva. A kólikával küzdő kisbabák rengeteget sírnak, aminek ráadásul nincs szemmel látható oka, és ami a szülőket a végső elkeseredettségbe kergetheti.


Honnan ismerhető fel a hasfájás?


A kólikáról tudni kell, hogy nem jelentkezik minden babánál (10-40%), és rendszerint nem azonnal születés után, hanem 1-3 hétre rá is jelentkezhet. Sok különböző forrás van arról, mi lehet az oka. Az emésztőrendszer éretlenségétől kezdve, a bennrekedt gázokon át, a a testközelség hiányáig több minden okozhatja a kólikás fájdalmakat.

A kólikás hasfájás általában délután-estefelé tör rá a babára, rohamszerű, látszólag a semmiből jövő keserves sírást okozva a kisbabánál. A hasa ilyenkor fáj, feszes, a baba teste is hátrafeszül, tekereg, megfigyelhető, hogy lábait ösztönösen felhúzza, ezzel is próbálva segíteni önmagán. A baba ilyenkor napi több órán át hajlamos keservesen sírni, mire a szülők érthető módon már fizikailag és lelkileg is kimerültek, hiszen ez az állapot hetekig, hónapokig is fennállhat, és sokszor gyógyszerek sem segítenek, csak az idő.


A babák jellemzően sokat sírnak, hiszen sokáig ez az egyetlen kommunikációs eszköz a kezükben, hogy jelezzék igényeiket. A kólikás sírásra érvényes az ún. hármas szabály: A) 3 hónapnál fiatalabb baba, B) legalább heti 3 napon, C) legalább napi 3 órát sír.

Fontos viszont, hogy soha ne diagnosztizáljuk kisbabánkat! Bármire gyanakszunk, mindig keressük fel a védőnőt, gyerekorvost, ők tudnak egészségügyi diagnózist felállítani.

Hogy segít hasfájás ellen a masszázs?


A hasfájós masszázs, amelyet a tanfolyamaimon tanítok, 1-2 héten belül el szokta mulasztani a kisbabák hasfájását. Nincs benne semmilyen varázslat, a rendszeres és szakszerű masszázs valóban ilyen hatékonyan tud segíteni az emésztőrendszer beérésében, a gázok és salakanyagok távozásában, hogy a kisbaba megkönnyebbülhessen.


>>VIDEÓN IS MEGNÉZHETED!<<

A hasfájós masszázs két legnagyobb előnye tehát az emésztőrendszer hatékony fejlesztése és a kisbaba megkönnyebbülésének segítése. A masszázs során a pukit és kakit szó szerint kifelé tereljük a vastagbélrendszeren keresztül, a lábak feltolásával pedig távozásra ösztönözzük őket.


Emellett a masszázs – történjen az a baba bármely testrészén – segíti a kisbaba szervrendszereinek fejlődését, jelen esetben az emésztőrendszerét. Amennyiben a kólikát az emésztőrendszer éretlensége okozza, a szakszerű masszázzsal ennek véget lehet vetni, ha napi 2-3 alkalommal végezzük a kisbabán. Ha pedig ez megtörténik, nem csak a baba, de anya és apa is kipihentebb, nyugodtabb és boldogabb lesz.



Mivel a kólika sokszor az első 1-2 hétben nem jelentkezik, a hasfájós masszázst megelőzésképpen is érdemes végezni, ezért előnyös, ha egy leendő szülő már a várandósság alatt elsajátítja ezt a tudást. A hatása akkor érvényesül, ha napi rendszerességgel, akár napi 2-3 alkalommal is végezzük a kisbabánknak. Jelentkezz most kólikás babák szüleinek szóló tanfolyamomra!



bottom of page