top of page
Keresés

Kólikás babák megnyugtatása – Mi segíthet?

Frissítve: 2021. okt. 25.

A kólikás babák rengeteget sírnak, hiszen a babát elviselhetetlen hasfájás kínozza, amit a szülők gyakran tehetetlenül néznek, hallgatnak végig, ha már nem maradt más eszköz a kezükben. A baba vigasztalhatatlan sírása pedig a szülőket kínozza, hiszen borzasztó érzés, hogy semmit sem szeretnél jobban, mint segíteni kisbabádnak, de nem tudsz.


A hasfájás megviseli a babát és megviseli a szülőket is, akik gyakran kialvatlanok, fáradtak, kétségbeesettek, mert eszköztelennek érzik magukat. A kólikás babák megnyugtatása nem könnyű, de vannak eszközök, melyekhez nyúlhatsz, és ez nem feltétlenül a gyógyszertárból beszerezhető termékeket jelenti.

Ráadásul rengeteg, kólikával kapcsolatos tévhit kering a köztudatban, amelyek az ezzel küzdő szülőkét még fruzstráltabbá teszik. De tudd, hogy van remény, és ige


Kólikás babák megnyugtatása


Nem könnyű feladat. A legelső és nagyon fontos dolog, amit jó, ha megteszel, hogy magadat próbálod megnyugtatni, nyugodt elmeállapotba hozni, mielőbb kisbabáddal igyekszel megtenni ugyanezt.


A babák nagyon érzik a szüleik lelkiállapotát, és tisztában vagyok vele, hogy nehéz nyugodtnak maradni egy órák óta vigasztalhatatlanul síró baba mellett, de fontos gyakorolni ezt a képességet. A babád is könnyebben megnyugszik majd, ha azt érzi, bízol magadban, és tudod, mit csinálsz, tudod, hogy meg tudod nyugtatni, vigasztalni.



  1. Hasmasszázs – A hason lefelé irányuló mozdulatok, az órajárásával egyező simogató hasmasszázs és a térdek feltolása nagy segítség a hasfájós babának. Érdemes naponta többször is pár percig így segíteni neki, akár akkor is, amikor még nem fáj a pocakja. A hasmasszázs nem csak segít a babának megkönnyebbülni, vagyis kitolni a bántó bélgázokat és székletet, de serkenti az emésztőrendszer fejlődését, így segíted az emésztése javulását.

  2. Büfiztetés – A hasfájást gyakran a lenyelt levegő és abból képződő, bélrendszert bántó gázbuborékok okozzák. Etetés után büfiztesd meg jól a babádat, nagyjából 20 percig hagyd függőleges helyzetben. Ebben segít például a hordozás is.

  3. Hordozás – Nemcsak a büfizés miatt jó a függőleges helyzet a babának, de az emésztése is annál gyorsabban dolgozik, minél tovább függőleges pozícióban van. A megfelelő hordozó kiválasztásában kérd hordozási tanácsadó segítségét!

  4. Szopási technika – Segíts a babádnak, hogy ne csak a mellbimbóra, de a mellnek egy nagyobb felületére tapadjon rá szopizás közben, és tapadjon jól a szája, tehát legyen minél jobb a vákuumhatás. Így nem fog levegőt nyelni. A helyes szoptatási testhelyzet és módszer megtalálásához kérheted szoptatási tanácsadó segítségét.

  5. Érintésrelaxáció – Relaxálj közösen a babáddal naponta, jobban fogja viselni a hasfájós kínokat, ha alapból kiegyensúlyozott állapotban van. Itt olvashatsz arról, hogyan tudtok relaxálni.

A baba megnyugtatásában fontos, hogy minél inkább biztonságban érezze magát. Ebben segít neki, ha sírását meghallgatják, megvigasztalják és reagálnak rá. A biztonságérzetét növeli, ha minél jobban érted babád jelzéseit, mert így tudsz igényeire minél pontosabban reagálni, és azt adni neki, amire szüksége van.


Biztonságérzetét, így megnyugvását segíti továbbá anya/apa közelsége, a bőrkontaktus, az együttalvás, a sok ölelés, hordozás, a babamasszázs.


A kólikás baba megnyugtatása embert próbáló feladat tud lenni. Biztos vagyok benne, hogy Te megteszed, ami tőled telik, és megadsz mindent a kisbabádnak, amit csak tudsz. Ha ott vagy mellette, meghallgatod őt, megvigasztalod és biztonságban, szeretetben tartod, az neki éppen elég. ♥️


KATTINTS A KÉPRE, JELENTKEZZZ, ÉS SAJÁTÍTSD EL A KÓLIKA ELLEN LEGHATÉKONYABB GYAKORLATOKAT!




178 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page