top of page
Keresés

Kólikás babák – Az 5 leggyakoribb tévhit lerombolása

Frissítve: 2021. nov. 10.

Neked is mondták már, hogy biztos hasfájós a kisbabád, mert nagyon sokat sír? Vagy kigugliztad, hogy miért sír órákon át a babád, a találatok nagy része pedig a kólikát dobta ki válaszként? Hidd el, nagyon nem vagy egyedül! És hidd el, van segítség: részben a hasmasszázs, a babamasszázs nagyon jót tud tenni.

A kólikát magát gyakran vagy a hasfájással azonosítják, vagy a nagyon nyugtalan, sokat síró kisbaba állapotával. A kólikáról talán már minden kisbabás szülő hallott, de az is biztos, hogy nem mindegyikük ugyanazt hallotta – ugyanis nagyon nagy a zavar a téren, hogy mi is a kólika.


Egy biztos: kólikás babával otthon lenni kétségbeejtő, kimerítő és sok feszültséget okoz a szülőben. A kólikát leginkább a hármas szabállyal lehet behatárolni: ha a kisbabád

legalább naponta 3 órán át, legalább heti 3 nap, legalább 3 héten át vigasztalhatatlanul sír, akkor kólikás.

1. tévhit: Azért sír a kisbabám, mert valamit rosszul csinálok


„Mit csinálok rosszul? Miért nem tudom megnyugtatni a saját kisbabámat? Rossz szülő vagyok...” Ezek a gondolatok gyakran fordulnak meg a kólikás babák szüleinek fejében. Egy biztos – ha válaszolsz a kisbabád sírására, megnyugtatást és biztonságot kínálsz neki, meghallgatod őt, szeretetet és bizalmat kommunikálsz felé, akkor a lehető legtöbbet megtetted azért, hogy megpróbáld kielégíteni az igényeit.

Fontos, hogy megpróbáld elengedni az önhibáztatást és a frusztrációt, egyrészt azért, mert kutatások is alátámasztják, hogy a kólikás babák szülei hajlamosabbak a gyermekágyi depresszióra. Másrészt pedig azért, mert ha magabiztosabban állsz kisbabádhoz, nagyobb eséllyel tudod a kólikás babát megnyugtatni.



Ha úgy gondolod, kisbabádnak valamilyen egészségügyi problémája lehet, ne félj konzultálni a gyerekorvossal!

2. tévhit: A kólikát a bennrekedt gázok okozzák


Bár erről is sokfélét lehet hallani, a kólika oka nem ismert. Sok különböző feltételezés van arról, mi okozza a kólikát: laktózintolerancia, bennrekedt gázok, éretlen emésztőrendszer, várandósság alatti dohányzás, túlstimulálás... vagy ez így mind együtt.


Hiába írunk 2021-et, a kólika okáról biztosat a mai napig nem tudunk. És azért, mert nem tudjuk a biztos okát, biztos megoldás sem létezik a kólika elmulasztására. Annyi biztos, azokban a társadalmakban, ahol a babákat sokat hordozzák (sokat vannak függőleges pozícióban), jóval kisebb a kólikás babák aránya. A nyugati társadalmakban ez az arány átlagosan 30-40%.


3. tévhit: A kólikás időszak 3 hónapig tart


Előfordulhat, de nem mindig így van. Amióta babamasszázzsal foglalkozom, találkoztam már olyan kisbabákkal, akiknél 2 hónapos korban véget ért a kólikás időszak, de olyanokkal is, akiknél 5-9 hónapos korig tartott. Ha a kólikás tünetek 4 hónapnál tovább tartanak, fontos konzultálni erről a gyerekorvossal, mert más is állhat a háttérben. Az általános az, hogy a kólika 12-13 hetes korban elkezd enyhülni, de babája válogatja.



4. tévhit: Semmit sem tehetsz, meg kell várni, amíg elmúlik


Valójában nagyon sok minden van, ami segíthet, érdemes ezeket megpróbálni. És nem csak azért, mert segíthetnek a kisbabádnak, de ha cselekszel, attól magabiztosabb szülőnek fogod érezni magad. Olyan anyának, aki minden megtesz a kisbabájáért, vannak eszközök a kezében, amelyekhez nyúlhat, aki támogatni és segíteni tudja kisbabáját, aki el tud bánni a kólikával. Jobban hangzik, mint a tehetetlenség és eszköztelenség érzése, igaz?


És mi az, ami segít a kólikás babának? Rendszeres hasmasszázs naponta többször, a baba megkönnyebbülésének segítése, hordozás, etetés után megfelelő büfiztetés (megfelelő ideig, függőleges pozícióban), babatorna, babajóga, mozgás, meleg fürdő a babának, bőrkontaktus, kenguruzás, pólyázás.


Ha úgy érzed, a kisbabád vigasztalhatatlan, órákon át tartó sírása kiborít, próbálj ki légzésgyakorlatokat, távolodj el néhány percre a helyzettől, hogy megnyugodhass, és azután próbáld újra őt megnyugtatni, magadhoz ölelni. A babák érzik a hangulatunkat, lelkiállapotunkat, és átveszik. Ha feszültséggel telve vesszük karunkba a síró kisbabát, nem fog tudni megnyugodni.


5. tévhit: Nagyon nehezek voltak az első hetek, és elveszett az esélyünk az erős kötődés kialakulására


A kólika be tudja árnyékolni az elsp közös heteket a babával, és megnehezíti a kötődés érzését. Ha úgy érzed, bármilyen okból nem tudtál még kötődni kisbabádhoz, semmi sincs veszve. A babamasszázs, a bőrkontaktus, az érintés és a szemkontaktus tökéletes feltételeket teremtenek számotokra ahhoz, hogy akár néhány hónap után is bepótoljátok az elmaradt kötődő időszakot. Ehhez sosincs késő!


A babamasszázs ráadásul segít elengedni a frusztrációt, nem csak a baba, de a szülő is nyugodtabbá válik tőle. Kutatások igazolják azt is, hogy a babamasszázs segít a szülés utáni depresszió csökkentésében és a kkötődési problémák felszámolásában.




szuloierintes@gmail.com , +3670/5856554

Molnár Zsóka

babamasszázs oktató

bottom of page