top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Stressz és relaxáció babáknál: hogyan hat és miért fontos?

Mikortól képes stresszt átélni a baba? Milyen hatással van ez a fejlődésére? Hogyan segít a relaxáció a babának a stresszoldásban, és hogyan relaxáljon egy kisbaba? Miért olyan fontos ez?

baba relaxáció

Baba, relaxáció és stresszhormonok


A baba a stresszt már az anyaméhben is érzi, hiszen az anya véréből a stresszhormonok bejutnak a baba véráramába is. Ez nem feltétlenül rossz dolog, ugyanis a stresszhormonok jelenléte serkentőleg is hathat az idegrendszerre. Negatívan pedig akkor befolyásolhatja azt, ha a stressz várandósság alatt tartósan fennáll.


A stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin, kortizol) felelnak az üss vagy fuss reakció bekapcsolásáért, a megemlekedett pulzus- és légzésszámért, szabályozzák a vérnyomást, immunrendszert, vércukorszintet. Tehát hasznos feladatuk van, ám ha a stresszhormonok jelenléte a szervezetben tartósan (napokig, hetekig, hónapokig) fennáll, az már károsan befolyásolhatja a baba idegrendszerének fejlődését – születés után is!


Ezért nagyon fontos a relaxáció a kisbabáknál.

Stressz esetén a szimpatikus idegrendszer lép működésbe, ami miatt a pulzusszám megemelkedik, a légzés hevesebb lesz, a vért a szív a végtag izmaiba pumpálja, a baba egy „riasztás-módba” kerül. Képzeld el úgy, mint amikor kora reggel hirtelen egy nagyon hangos ébresztő szólal meg, ami mély álmodból kelt fel. Testedet elönti az adrenalin, hevesebben ver a szíves, és hirtelen nagyon éber lesz az idegrendszered.


Ebből az állapotból a baba relaxációval tud kijutni. Relaxáció során a paraszimpatikus idegrendszer lép működésbe, ami lelassítja a pulzust, a légzésszámot, a keringés a zsigeri szervekhez tereli a véráramot. A test és az agy megnyugszik, javul az emésztés, sőt, még a baba étvágya is!

baba relaxáció

Relaxáció során ugyanakkor – főleg, ha az a szülővel közös interakcióban történik – rengeteg oxitocin termelődik a baba szervezetében, ami igencsak fontos eleme a baba relaxációjának, sőt, a kötődés erősítésének.


Hogy relaxáljon a baba?


A ringatás, a bőrkontaktus, az éneklés, a bekuckózás, a szoptatás, az interakció, az egymásnak szentelt kizárólagos figyelem mind nyugtatólag hat a baba idegrendszerére. Különösen jót tesz a rendszeres (kb. napi 15 perc) babamasszázs, ami egyben megadja a babának a szülővel közös interakciót, az éneklést, a bőrkontaktust, a szemkontaktust, és az óriási oxitocin-dömpinget.


Babamasszázs tanfolyam során megtanulod, hogyan masszírozd, simogasd úgy a kisbabádat, hogy az fejlesztőn hasson ne csak az idegrendszerére, de teljes fizikumára és mentális egészségére is.


A rendszeresen masszírozott babák nem csak fizikailag és mozgásukban fejlődnek jobban társaiknál, de szociálisan is, ami azt jelenti, hogy empatikusabbak és magabiztosabbak lesznek, így későbbi életük során is jobb kapcsolatokat tudnak kialakítani embertársaikkal.


Ha hallanál még a relaxációról, csatlakozz most a kötődést támogató csoportomhoz, ahol minden hétfőn élő szakértői előadást, beszélgetést tartunk, és a február 28-i adás épp a stressz és relaxáció kapcsolatáról szólt!
167 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page