top of page
Keresés

Okozhat-e a szoptatás hasfájást, kólikát?

Frissítve: 2020. jún. 6.

Készülő közös videós beszélgetéssorozatunkhoz konzultáltam múlt héten Ilyés Annamária IBCLC szoptatási tanácsadó, védőnővel, és nagyon hasznos információkat tudtam meg a szoptatásról. Ebben a posztban szeretnék röviden írni a szakember hiteles információi alapján a szoptatás és hasfájás kapcsolatáról.

Mi a kólika?


A kólika vagy más néven hasfájás a babák akár 40%-át is érintheti. Egyes szakvélemények szerint azok a bélgázok okozzák a hasfájást, amelyekkel az emésztőrendszer nem tud mit kezdeni, mások szerint az emésztőrendszer éretlensége.


Tapasztalataim szerint a kólikás babák legnagyobb problémája az volt, hogy nem tudtak könnyíteni magukon, legyen szó akár bélgázokról, akár székletről. A kólikáról ebben a cikkben olvashatsz bővebben.


Okozhat-e a szoptatás kólikát?


Igen, okozhat, mégpedig a szoptatás módja. Ha a baba szája jól tapad a mellre, jó a szoptatási testhelyzet, a babát jól megbüfiztetik és könnyen büfizik, akkor nem valószínű, hogy a szoptatás kólikát okoz. Általában szoptatással kapcsolatos ok a hasfájásra az szokott lenni, hogy

  • a baba túl sok levegőt nyel, mert mondjuk nem illeszkedik jól a kicsi szája a mellre,

  • túleszi magát,

  • nincs jól megbüfiztetve, ezért nem tudja felbüfizni a lenyelt levegőt.

A másik kérdés, ami gyakran felmerül, hogy a szoptató édesanya által bevitt táplálék okoz kólikát, például tejtermékek, különféle növények, kávé stb.



Hogy segíts a hasfájós babán?


Tapasztalataim szerint a jól és gyakran, rendszeresen végzett hasmasszázsnál nincs jobb segítség a kólikás babák számára. A hasmasszázs helyes irányáról és módjáról itt olvashatsz, magát a szakszerű hasfájós masszázst pedig most akció keretében is megtanulhatod online.


46 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page