top of page
Keresés

Mennyibe kerülnek a babamasszázs tanfolyamok? Melyiket válaszd?

Frissítve: 2021. okt. 24.

A különböző babamasszázs tanfolyamok árai nagyon eltérők lehetnek. Attól függően, hogy egyéni vagy csoportos tanfolyamról van szó, hogy az oktató házhoz megy-e vagy termet bérel, esetleg saját otthonában fogad vagy online tartja az órákat, egészen addig, hogy mennyire szakképzett, milyen oklevele van, a tanfolyamok árát sok minden befolyásolhatja.

Ha azon töröd a fejed, mi alapján válassz, ráadásul az sem mindegy, milyen árkategóriába esik a választott tanfolyamod, olvasd végig ezt a cikket, mert részletesen összegyűjtöttem, mire érdemes figyelni a választásnál, és azt is, mi a minimum-maximum ár a babamasszázs tanfolyamoknál.


Válassz jól oktatót!


Sajnos manapság bárki lehet babamasszázs oktató. A különböző kuponos oldalakon elvétve lehet találni olyan tanfolyamokat, ahol bárki oktatói státuszt szerezhet, bármilyen előképzettség nélkül. Ezek az oktatói tanfolyamok 1-3 naposak, a tananyagot sokszor csak e-mailben küldik ki, és az oklevelet szinte bárkinek odaadják, aki befizeti a képzés (azaz a kupon) díját.


A nem elég alapos képzésen végzett babamasszázs oktatók nem biztos, hogy meg tudják neked tanítani a masszázsgyakorlatok fiziológiáját, biológiai hátterét, és biztonsággal figyelmeztetni a kontraindikációkra.

Babamasszázst ugyanis nem minden baba kaphat.

És bár kisbabádnak magával a simogatással nem tudsz nagyon ártani, biztosan szeretnéd olyasvalakitől megtanulni kivitelezésüket, aki bejegyzett és elismert intézménynél szerzett képesítést.

Babamasszázs oktatókat több cég, szervezet is képez Magyarországon, érdemes lecsekkolni, hogy az adott oktató honnan szerezte a tudását. Én egyrészt a Magyar Gyermekmasszázs Egysületnél (amely a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület tagszervezete), valamint a Blossom & Berry Baby Massage & Yoga nemzetközi oktatóképző cégnél szereztem oklevelet.


Ez már alapból megnyugvást adhat a szülőnek, hiszen a tanfolyamon nem csak simogatást, de masszírozást, kis babajógát, mozgáskoordinációs gyakorlatokat is tanulsz. Ráadásul érdemes olyan egészségügyi vonatkozású információkat is magunkba szívni és megérteni, hogy mi is a kólikás hasfájás, és hogyan segít azon a masszázs, vagy, hogy lázas babát miért nem masszírozunk.


A babamasszázs tanfolyamok ára


Mint már említettem, az árak nagyon különbözőek lehetnek, hiszen minden oktató egyénileg dönt saját szolgáltatásai áráról, mely sok mindentől függhet: vidéki vagy budapesti tanfolyam, egyéni vagy csoportos, intenzív vagy többalkalmas, személyes vagy online stb. Most átvesszük, hogyan befolyásolják ezek a tényezők a babamasszázs tanfolyamok árát.


Egyéni vagy csoportos


A csoportos tanfolyamok jellemzően alacsonyabb árkategóriában mozognak, hiszen ilyenkor az oktató 4-6 baba és szülei között osztja meg figyelmét. Ráadásul ezekből is többféle létezik: vannak intenzív többórás vagy egynapos, de többalkalmas tanfolyamok is. Összességében a csoportos tanfolyamok ára 8-25 ezer forint körül mozog.


Az egyéni tanfolyamon csak te és kisbabád vagytok jelen, és ilyenkor az oktató általában házhoz megy. Alacsony árnak számít, vidéki egyéni tanfolyamok árai is rendszerint e körül mozognak, 6-15 ezer Ft/alkalom. Egy alkalom kb. 60 perces szokott lenni. Egy rendes tanfolyam elvégzéséhez, vagyis a teljes masszázsgyakorlat megtanulásához 3-4 alkalomra van szükség.


De hogy bírhat ki egy kisbaba 60 percet? - kérdezheted. És valóben ez elég ritka, a babamasszázs tanfolyamok során pedig mindig a kisbaba igényeihez igazodunk. Épp ezért mindig van nálam egy-két extra gyakorlóbaba, amelyen – ha kisbaba el is alszik – a szülő meg tudja tanulni a fogásokat.

Zsófi babát masszírozza édesanyja egyéni tanfolyamon

Az én bérem, ha kiszámoljuk a fixen kínált csomagokból 10-15.000 Ft/alkalom attól függően, melyik csomagot választod (jelenleg online tanfolyamokra tudsz jelentkezni, a szokásosnál valamivel olcsóbban). Ebben az árban például már benne van a kiszállási díj is. Ez is oktatófüggő: mindenki magának szabja meg, külön számít-e fel kiszállási díjat vagy sem. A legmagasabb babamasszázstanfolyam-ár, amelyről eddig hallottam, 25.000 Ft/alkalom volt egy 2 órás hasfájós masszázs tanításra (Budapest környéke).


Intenzív vagy többalkalmas


Az intenzív tanfolyamok rendszerint kifizetődőbbek, mint a többalkalmasak, ám mindkettőnek más-más előnyei van. Az intenzív tanfolyamok ára 10-25.000 Ft körül mozog, szintén oktatótól, helyszíntől, extráktól és attól függően, csoportos vagy egyéni az a bizonyos intenzív tanfolyam. Én is szoktam csoportos vagy családi intenzív tanfolyamokat tartani, melyeket általában várandós szülőknek ajánlok, hiszen kisbabák nehezen bírnak ki egy több órás babamasszázs tanfolyamot.


A többalkalmas tanfolyamok árait fentebb már taglaltuk (6.000-15.000 Ft/alkalom). A piacot megnézve a többalkalmas tanfolyamokat a legtöbb oktató egyéni tanfolyamként szolgáltatja. De lehet találni kivételesen jó áron többalkalmas babamasszázs tanfolyamokat például 'anyatámogató' központokban, ahol a helyszínnel/szervezettel való együttműködéseknek köszönhetően az oktató megengedheti a tanulni vágyó friss édesanyák számára kínált alacsonyabb árat.


Összegzés


Ha a felsorolt összes árat figyelembe vesszük, elmondható, hogy a babamasszázs tanfolyamok árai nagyon széles skálán mozognak (6.000-25.000 Ft/alkalom). Ez azért jó hír, mert mindenki megtalálhatja a saját pénztárcájához mérten a számára legmegfelelőbb tanfolyamot.


Viszont az is konklúzió, hogy aki nem teheti meg, hogy kifizesse egy oktató egyéni tanfolyamának díját, jó eséllyel egy csoportos tanolyamot megengedhet magának. Ha ilyen probléma ütköztél, arra biztatlak, kérdezz körbe az oktatóknál, mert igenis vannak, akik figyelembe veszik a vevők egyéni lehetőségeit, és hajlandók lejjebb vinni az árból, amennyiben az indokolt.


Amire pedig mindenképp figyelj, hogy a választott oktatód valóban szakképzett legyen. Ne légy rest megkérdezni, hol szerezte az oklevelét, hol és milyen képzést végzett, hogy oktató lehessen, hiszen ha már valamiért fizetsz, érthető, hogy a legjobb minőséget szeretnéd belőle. Egy babamasszázs tanfolyam csodálatos élmény lehet te és kisbabád számára, ha belefektetsz egy pici utánajárást, és megtalálod azt, amelyik mindegyik (vagy legtöbb) igényeteknek megfelel.


bottom of page