top of page
Keresés

Nekem való a csoportos tanfolyam?

Frissítve: 2021. máj. 6.

Amikor valaki babamasszázs tanfolyamon venne részt, sokféle kérdés futhat át az agyán. Kit válasszak oktatómul? Milyen idősen vehet részt rajta a kisbabám? Várandósan érdemesebb elmennem, vagy amikor már megszületett a kicsi? Mennyibe kerülnek a babamasszázs a tanfolyamok? És legfőképpen: mi a legjobb a kisbabámnak?


Többféle szempont van, amelyek szerint egy édesanya kiválaszthatja, melyik tanfolyam lesz a legalkalmasabb az ő és babája számára. Most azokat vesszük végig, amelyek a csoportos tanfolyam felé húzókat foglalkoztathatja.


A csoportos tanfolyam előnyei


A babamasszázs tanfolyam kiválasztásakor azt is érdemes figyelembe venni, hogy mi a legjobb a szülőnek. Például, ha valaki még azelőtt vesz részt, hogy megszületik a kisbabája, ugyanazt a gyakorlati és elméleti tudást megkapja, mint azok, akik már a csecsemőjükkel érkeznek hozzám, viszont kényelmi előnyben vannak, hiszen kevesebb holmival felszerelkezve, kevesebb szünetet igényelve tudják elvégezni a tanfolyamot.


A csoportos tanfolyam legnagyobb előnye az egyénivel szemben egyértelműen az, hogy az édesanyák, édesapák sorstársakra, barátokra tudnak lelni. Az többalkalmas (több héten át, heti egyszer zajló) tanfolyamon például rendre átbeszélünk olyan témákat, melyek foglalkoztatják a kisbabás szülőket, mindenki elmondhatja véleményét, így könnyen kiderül, ha egy másik szülővel egy hullámhosszon vagy.


A friss szülők megoszthatják aggályaikat, bizonytalanságaikat, örömeiket és tapasztalataikat egymással, ami révén megerősödhetnek szülői szerepükben. Ez az előny főleg azoknak fontos, akik a szülés utáni első hónapokban elszigetelve, magányosnak érzik magukat. És ez teljesen rendben is van így.


A baba kora


A kisbaba kora és a természete alapvetően befolyásolja, hogy csoportos vagy egyéni tanfolyamon fogja-e jobban érezni magát. Egy újszülött (legfeljebb 2 hónapos) baba általában sokkal érzékenyebb az idegen környezetre: hangokra, emberekre, fényekre, szagokra stb. És itt még nem tértünk ki arra, mi van akkor, ha egy baba koraszülött vagy hasfájós, esetleg egyéb gondokkal küzd.


Újszülött, koraszülött és hasfájós babák számára javasolt a tanfolyam helyszínéül a saját otthonotokat választani, hiszen ott érzik magukat legnagyobb biztonságban, ott tudnak a legnyugodtabbak lenni.


Az a baba pedig, aki már mászni, esetleg járni kezdett, nehezebben fog egy helyben maradni. Kivételek persze mindig akadnak. Volt már csoportos tanfolyamom résztvevője 6 hetes baba, illetve 10 hónapos mozgékony baba is, akik a 2-3 órás intenzív tanfolyamot is nagyszerűen bírták. Arra biztatok minden szülőt, hogy bízzanak saját értékítéletükben, abban, hogy tudni fogják, melyik tanfolyamtípus lesz a legmegfelelőbb az ő kisbabájuk számára. Hiszen mindig a szülő ismeri legjobban a saját babája természetét, igényeit, határait.


A csoportos tanfolyamokat jellemzően a 3-6 hónapos kisbabáknak ajánlom, akik már elég érdeklődők és nyitottak a világra, de a mozgásuk még elég passzív ahhoz, hogy kellő ideig nyugodtan tudjanak feküdni a masszázs ideje alatt.

Intezív vagy többalkalmas csoportos tanfolyam


Az intezív tanfolyamaim 3 órásak, és egyszeri alkalomról van szó. Megvannak az előnyei, hiszen időtakarékos megoldás, azonban a legtöbb kisbaba nem bír ki ennyi időt ébren, nyugodtan. A 3 óra alatt természetesen mindig tartunk igény szerinti szüneteket, amikor a baba ehet vagy el lehet őt altatni. Opcionálisan pedig érkezhetsz kisbaba nélkül, ezekre az esetekre gyakorlóbabát biztosítok minden résztvevőnek. Ugyanúgy, mint amikor valaki még várandósan jön el babamasszázs tanfolyamra.


Az többalkalmas tanfolyam több héten át zajlik, és hetente egyszer találkozunk 90-120 percre (attól függően, hány alkalmas). A kisebb érdeklődésre való tekintettel többalkalmas csoportos tanfolyamot igen ritkán indítok. Az intenzív tanfolyammal szemben az egyik előnye, hogy a megtanult gyakorlatokat hétről hétre át tudjuk együtt ismételni, így van lehetőség kijavítani egy esetlegesen helytelenül rögzült mozdulatot és együtt átismételni a tanultakat. Továbbá több időnk van, így sokkal több témát át tudunk beszélni (együtt alvás, elkényeztetés, stressz és relaxáció hatása a baba fejlődésére stb.).

Szintén az többhetes tanfolyam előnye, hogy a masszázsgyakorlatok időtartama rövidebb, így a kisbabák jobban viselik, ennek köszönhetően szülőként is jobban bele tudunk lazulni egy-egy alkalommal a tanfolyamba. És ami szerintem – oktatóként, de szülői szemmel is – nagyon fontos, hétről hétre át tudjuk beszélni, milyen változásokat észlelnek a szülők a kisbabán a masszázs hatására.


Mi a helyszín?


A csoportos tanfolyamaimnak eddig mindig a IX. kerületben lévő Liliput Családi Bölcsőde és Játszóház adott otthont. Ha bepillantanál, hogyan is néz ki, hogyan helyezkedünk el közben és egyebek, nézd meg az alábbi videómat!Ha kérdésed van, keres bizalommal!

Molnár Zsóka

nemzetközi okleveles babamasszázs oktató


Yorumlar


bottom of page