top of page
Keresés

Kuckózz be a babáddal a koronavírus idején (is)

Frissítve: 2021. máj. 6.

A koronavírus-járványra mindenki feszültséggel reagál. Bizonytalanná vált sokak helyzete, vannak, akik elvesztették munkájukat, ráadásul akik szülők, aggódnak a gyerekeik miatt is. Ez teljesen érthető.


Ha viszont arra gondolnál, hogy „hú de jó, az én gyerekem még pici, nem érez semmit az egészből”, az nem feltétlenül igaz. Sajnos akarva-akaratlanul is a feszültséget, amelyet érzünk, átadhatjuk a kisbabánknak. Ilyenkor megemelkedik a stresszhormonszintünk (kortizol, norepinefrin), és a babánké is.

A stresszhormonok pedig hátráltatják a baba (főleg idegrendszeri) fejlődését.

Nagyon jó, ha tudsz otthon teremteni egy relaxációs közeget, és – ha nme is egész nap, de legalább napi 15 percre – úgy fogjátok fel ezt a helyzetet, hogy most aztán miénk a világ összes ideje, amit együtt tölthetünk, használjuk ki és élvezzük!


Ahogy Vekerdy Tamás fogalmazott: „a gyerek, hiába kicsi, mindent észlel és mindent megérez (...). Láthatatlan érzékelőcsápjai a tudatalattinkba is belelógnak, de mivel konkrétan nem tudja, mit érzékel igazán, feszültté válik”.


Érzik, hogy valami történik a világban, érzik, hogy a szülők is feszültek, érzik a bizonytalanságot, ami felviszi szervezetükben a stresszhormonszintet. Ez alapvetően nem tragédia, a gyerekek is stresszelnek, sőt, a kisbabák is, nem csak a felnőttek. A probléma akkor van, ha nincs meg a stresszel azonos mértékű relaxáció, feszültségoldás.


Ha a babában nem oldjuk a stresszt, és az felhalmozódik benne, az kiütközhet szimplán nyűgösségben, vagy akár abban, hogy többet sír, nyugtalan, nehezen alszik, kevesebbet alszik, rosszul alszik. Ami pedig ördögi kört eredményez, hiszen ha a baba nyűgös, a szülő is az. Ha a szülő nyűgös, nagy eséllyel a baba is.


Hogyan oldjuk a feszültséget a kisbabában?


A válasz nagyon egyszerű: gondoskodó érintéssel. Már alapvetően a sok puszi, simogatás, ölelés is nagyon sokat segít a babának abban: beindul a boldogsághormonok (oxitocin, endorfin) termelődést, csökkent a stresszhormonszint. Így a babád és te is lazítani tudtok. És elfogultság nélkül mondhatom, hogy

a babamasszázs a legtökéletesebb eszköz erre a célra.

Kuckózz be a kisbabáddal, csukd magatokra az ajtót, és foglalkozzatok csakis egymással. Vetkőztesd le, simogasd vagy masszírozd át a testét valamilyen masszázsolajjal, és töltsetek el együtt így 20-30 percet. Zárjátok ki a világot, puszilgasd, simogasd sokat, a gondoskodó szülői érintés a baba számára a legfelszabadítóbb, leglazítóbb dolog, amit csak tapasztalhat.


Az érintés hatására a baba szervezetében csökken a kortizol és epinefrin nevű stresszhormonok szintje, és emelkedik a szerotonin és oxitocin nevű boldogsághormonok szintje. Ha rendszeressé teszed ezt a bekuckózást, a gondoskodó érintésre, babamasszázsra szánt időt, idővel észre fogod venni, hogy kisbabád kiegyensúlyozottabbá válik.


Te is nyugodtabb leszel


A babamasszázs hasonlóképpen hat a szülőre is. Nem csak a baba, de a masszázst adó szülő szervezetében is megindul a hormontermelés, és csökken a stresszhormonok szintje. Az emberi pszichével foglalkozók is azt javasolják, hogy relaxáljon, meditáljon naponta, akinek sok feszültség van az életében.


Tippek bekuckózáshoz, otthoni babamasszázshoz:


Baba és szülő számára ez nagyon jól kivitelezhető babamasszázzsal, hiszen egyszerre mindketten lazítotok, ráadásul igazán csodálatos közös időtöltésről van szó, hiszen jobban meg fogod érteni kisbabádat a rendszeres babamasszázsnak köszönhetően. Közelebb érzed majd magadhoz, erősödik a kettőtök közötti kötelék. Úgy gondolom, ezekben a nehéz, bizonytalan és feszültséggel teli időkben kiemelt fontosságú erre odafigyelni és időt szánni.


Mivel a személyes érintkezést és találkozást most jobb szüneteltetni vagy legalábbis a szükséges minimálisra csökkenteni, babamasszázs tanfolyamokat jelenleg csak online tartok. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan masszírozd kisbabádat úgy, hogy a legtöbbet profitáljon belőle – nem csak kötődés és relaxáció, de fizikai fejlődés is legyen, – keress meg, és megbeszéljük, mikor tudnánk online találkozni.


JELENTKEZZ MOST ONLINE CSOPORTOS BABAMASSZÁZS TANFOLYAMRA, ÉS ALKALMAZD A BABAMASSZÁZST KÖZÖS RELAXÁCIÓRA, KISBABÁD FEJLŐDÉSÉNEK SEGÍTÉSÉRE!




96 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page