top of page
Keresés

Mire jó a babamasszázs? Milyen előnyei vannak?

Frissítve: 2021. nov. 10.

A babamasszázs számos pozitív fizikai és mentális előnnyel jár a baba és a szülő szempontjából is. Ez a téma nagyon sokrétű, de lentebb csoportosítva összeszedtem a csecsemőmasszázs olyan pozitív hatásait, melyeket tudományos kutatási eredményekkel támasztottak alá az elmúlt évtizedekben.


A babamasszázsnak ezernyi és egy jótékony hatása van a kisbabára, és nem utolsó sorban a szülőre, illetve kettejük kapcsolatára. Mindezek közül a legfontosabb, amit kiemelnék, az a szülő-gyermek kötődés erősítése, bizalmi kapcsolatuk elmélyítése, a biztonságos kötődés megalapozása.

A kisbaba rendszeres masszírozása során a szülő és a baba agyában egyaránt rengeteg oxitocin, más néven kötődéshormon szabadul fel, amelynek a babamasszázs kötődéserősítő hatása köszönhető.


Kölcsönhatások

A kötődés támogatása mint jótékony hatás az első csoportba, a kölcsönhatások közé sorolható. A rendszeres babamasszázs során a szülő megtanulja jobban értelmezni kisbabája non-verbális kommunikációs jeleit, így jobban tud reagálni a baba igényeire, jobban megértik egymást már a baba életének első hónapjaiban.


Mivel a kisbabát csakis akkor masszírozzuk, amikor ő erre engedélyt ad, azaz befogadó állapotban van, és nem utasítja el sírással, ellenkező kapálódzással a masszázst, már pici kortól megtanulja, mit jelent tiszteletben tartani egymás határait és érzéseit, megtanulja, hogy mondhat nemet az érintésre, valamint a baba toleranciát, empátiát és a szeretet megfelelő kifejezésmódját is tanulja a masszázs révén.




Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy a babamasszázs megalapozza a szülő-gyermek kommunikációt, illetve a baba biztonságos kötődését az anyjához, ami bizony későbbi éveiben, még felnőttkorában is biztos alapul szolgál az érzelmi és társas kapcsolatok megfelelő kialakításához.


Stimuláció


Mint minden masszázs, a csecsemőmasszázs is serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal erősítve például az immunrendszer működését is. Ha naponta szakszerűen átmasszírozzuk a kisbaba testét, az nagyban hozzájárul az izomzatának, izomtónusának gyarapodásához. A babamasszázs emellett a baba minden szervrendszerére stimuláló hatással van:

⦁ idegrendszer,

⦁ légzőrendszer,

⦁ emésztőrendszer,

⦁ kiválasztórendszer,

⦁ hormonális rendszer,

⦁ vestibuláris (egyensúly és koordinációs) rendszer.

A stimulációs hatásoknál kiemelendő a babamasszázs neuronokra, azaz idegsejtekre tett hatása. A masszírozás elősegíti és felgyorsítja a mielinhüvely fejlődését, amely az idegrostokat spirálisan körülvevő védőburok. Márpedig minél vastagabb a mielinhüvely, annál gyorsabban vezetik át az idegrostok az ingerületet. Ezáltal ad rövidebb reakciót az agy minden őt érő ingerre, és teszi szó szerint okosabbá, ügyesebbé a gyereket a masszázs.


A babamasszázs idegrendszerre tett jótékony hatásainak köszönhető, hogy a rendszeresen masszírozott kisbabáknál hamarabb beindulhat a beszédfejlődés és jelenhet meg az elme-/testtudatosság, az érzékszervek összehangolódása. Az izomzatra tett hatásnak pedig az köszönhető, hogy a rendszeresen masszírozott babák hajlékonyabbak, hamarabb tanulhatnak meg mászni, ülni, állni, járni, mint társaik.


Megkönnyebbülés


A babamasszázs jótékony hatásainak harmadik csoportjába a kisbaba megkönnyebbülését elősegítő hatások tartoznak. Ugyanúgy ide soroljuk a masszázsnak például az emésztőrendszerre tett hatását (bélgázok és bélsár könnyebb ürítése), mint az izomfeszültség vagy a fogzási fájdalom enyhülését, melyek szintén fizikai szinten hoznak megkönnyebbülést a csecsemőnek. A hasfájós masszázs pedig hatékony kólika ellen is.


A lelki, érzelmi megkönnyebbülést is ide sorolhatjuk, hiszen a babamasszázsnak köszönhetően oldódik a babák pszichés feszültsége is. Ennek oka egyrészt a szülővel biztonságban eltöltött minőségi idő, másrészt pedig a stresszhormonok (kortizol) szintjének csökkenése a kisbaba szervezetében.


Kép forrása: babymassage-bauch

Relaxáció


Főleg a baba szervezetében lévő stresszhormonok (kortizol és norepinephfrin) csökkenésének köszönhető, hogy a masszírozott kisbabák nyugodtabbak, és kevesebbet sírnak, mint társaik. Ugyanez okozza azt is, hogy azok a babák, akiknek rendszeres masszázsban van részük, jobban és többet is alszanak. Nyugodtabb viselkedésükkel együtt jár, hogy a masszírozott kisbabák tudatállapotai szabályozottabbak, kiszámíthatóbbak.


A stresszhormonszint csökkenése mellett a nyugtató vagy antistressz-hormonok (szerotonin, oxitocin) szintje megnövekszik a rendszeres babamasszázs hatására, és a kisbaba képessé válik az önmegnyugtatásra. Hiperérzékenysége és hiperaktivitása is csökkenhet, így a baba képes lesz a semmittevést is élvezni, nem lesz szüksége állandó ingerekre.


A babamasszázs által jobb világot teremtünk

Bár az itt leírt jótékony hatások mennyisége soknak tűnhet, valójában még nem értünk a végére, hiszen csak azt írtuk le, milyen hatásai vannak a masszázsnak a kisbabára. A babamasszázs viszont emellett a szülőkre is jótékonyan hat, közvetve pedig az egész családra és a társadalomra is.


A saját kisbabájukat rendszeresen masszírozó szülők is kiegyensúlyozottabbak, hiszen az oxitocintermelődésből nekik is jut bőven. Emellett nem elhanyagolható, hogy megtanulják értelmezni kisbabájuk jelzéseit, non-verbális kommunikációját, ezáltal közelebb érezve magukhoz őt, és megerősödve szülői kompetenciáikban. A masszírozó szülők magabiztosabbá és nyugodtabbá válnak, valamint megtanulják tiszteletben tartani gyermekük igényeit és határait.


Hiszem, hogy a babamasszázs által jobb társadalmat építhetünk, hiszen a csecsemőmasszázzsal a kisbabánknak olyan alapokat adunk, amelyekkel egy magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb felnőttlétre kap lehetőséget. Átfogó kutatások kimutatták, hogy azok a felnőttek, akiknek babakorukban részük volt a szülők általi rendszeres babamasszázsban, teljesebb, boldogabb és sikeresebb életet éltek 30 évvel később, mint azok, akiket nem masszíroztak, akiknek kisebb esélyük volt a szüleikhez fűződő biztonságos kötődésre. Mindezt figyelembe véve elmondhatjuk, hogy minél több baba részesül rendszeres és szakszerű masszírozásban, annál több sikeres, kiegyensúlyozott felnőtt ember lesz évtizedekkel később, így világunk esélyt kap egy jobb, tudatosabb és empatikusabb társadalom kiépítésére.


OLVASS TOVÁBB A TÉMÁBAN!



A baba hasának masszírozása a legjobb módja annak, ha szeretnéd enyhíteni a hasfájását. Mivel a hasfájást gyakran a bennrekedt gázok és az éretlen emésztőrendszer együttese okozza, célszerű inkább a hasmasszázst választani bármilyen más módszerrel szemben. Elmondom, miért.








bottom of page