top of page
Keresés

5 + 1 ok, amiért nyűgös lehet a baba

Frissítve: 2021. máj. 6.

Vannak babák, akik gyakrabban nyűgösek a többinél, és vannak, akiket az anyukájuk a kevésbé nyűgös, vagy egyáltalán nem nyűgös kategóriába sorol. És amellett, hogy minden baba más, valamelyest az, hogy a baba mennyire nyűgös, a szülő saját megítélésének és hozzáállásának kérdése is.


A nyűgösség oka a baba korától függően is változó lehet. Például az újszülöttekre és kisebb babákra igaz, hogy nyűgösebbek, mint a többhónaposak. De a hasfájás, kólika is okozhat nyűgösséget, ami szintén a fiatalabb babáknál fordul elő (2-3 hetes kortól 3 hónapos korig tart, de van baba, akinél akár 5-6 hónapos koráig is elhúzódik). A hasfájás miatt a babák a nap bármely szakában nyűgösebbek lehetnek az átlagnál. Most azonban vegyünk sorra néhány olyan okot, amely nem korfüggő, és elég általánosak.


1. Fáradt, alváshiánya van


Sok szülőnek nem ugrik be elsőre, hiszen magától értetődőnek tűnhet, hogy ha a baba fáradt, akkor úgyis elalszik. Azonban a szervezetükben fáradtságra termelődő stresszhormonok felpörgetik a babát, és nem hagyják aludni, mivel nem tud ellazulni. Ráadásul, ha a baba stresszesen alszik el, valószínű, hogy nem is fog jól aludni. Itt adok pár tippet altatáshoz.


2. Fáj valamije


Mint már a cikk elején említettem, hasfájás is okozhat nyűgösséget a nap bármely szakában, de bármilyen más fájdalomérzet is. Ide sorolandó például a fogzás, amikor már mozognak a baba foggyökei, az is kellemetlen érzéssel jár a baba számára. Az ínyek átmasszírozása – hasfájásnál a hasmasszázs – segíthet, de ilyenkor jellemzően az állkapocs körüli izmok is befeszülnek, így azokat is érdemes ellazítani a babának.



3. Stresszes a baba


Időről időre akárcsak bennünk, felnőttekben, a kisbabákban is felgyülemlenek a stresszhormonok. A feszültséget pedig, ha máshogy nem tudják, sírással oldják. Ez egy teljesen természetes folyamat, de érdemes napi rendszerességgel relaxálni a babával, akár babamasszázs vagy csak simiidő keretében, hogy a stresszhormonok szintjét alacsonyan tartsuk.


4. Túl sok inger éri


A kisbabáknak nincs igényük a nyüzsgésre, a tömegre. A túl forgalmas helyek, a túl sok ember, a túl nagy zaj sok a babának, és nyűgössé, feszültté válik tőle. Ha szükségszerű és elkerülhetetlen, hogy a baba ilyen helyzetbe kerüljön (muszáj vele együtt bevásárolni egy nagyáruházban, többfős családi esemény stb.), akkor mindig legyen meg a levezetés, a relaxáció.


Ha nagytesók vannak otthon, nyüzsgésükre a baba akkor is túlpöröghet. Valóban vannak tehát elkerülhetetlen ingerdús szituációk, ez nem baj, de a relaxáció egy külön, csendes szobában vagy más helyen nagyon sokat segíthet a babának a megnyugvásban és a feszültség elengedésében.

Tudom, ez néha elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen, de ha már napi pár perc erejéig sikerül időt szakítani a relaxációra, a baba rengeteget fog profitálni belőle.

5. Oltás, vérvétel, fülbelövés


Oltás vagy vérvétel után is nyűgösebbek lehetnek a kisbabák, hiszen pici testüket valamilyen szokatlan behatás érte. Ezt fel kell dolgozniuk, és a tű nyomán keletkezett fájdalomnak el kell múlnia.


Ilyenkor hagyjuk az érintett testrészt, ne simogassuk, ne masszírozzuk 24 órán át, mert a kisbabák fejben nagyon könnyen összekötik a rossz élményt a gondoskodó érintéssel, és később rosszul reagálhatnak akár a simogatásra, masszázsra, mert tudat alatt felelevenedik bennük a rossz élmény. A baba többi testrészének masszírozása, simogatása megengedett, sőt, ajánlott, nagyon nyugtató lesz a baba számára! ♥️


Tanuld meg, hogyan relaxálj kisbabáddal! Rendeld meg most a Támogató csomagot kötődő szülőknek!

+1: Front van


A babák (de a nagyobb gyerekek is) nagyon érzékenyek az időjárásváltozásra, a meleg- és hidegfrontra, ami kihat a viselkedésükre. Ilyenkor is nyűgösebbek, sírósabbak lehetnek.




bottom of page